Šta je detonirao Kim Džong Un? FOTO

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Severna Koreja navodno testirala, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Nedelja, 03.09.2017.

14:10

Šta je detonirao Kim Džong Un? FOTO
Foto: Tanjug/AP

Hidrogenska bomba je od nje mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koju su Amerikanci testirali 1952. godine, proizvela je energiju koja je odgovarala onoj 10 megatona TNT-a, otprilike 1.000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu.

U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodonika, deuterijum i tricijum, u procesu fuzije se spajaju i formiraju helijum, čime se oslobađala tolika energija, prenosi Index.hr.

U konvencionalnom nuklearnom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgra atoma, što rezultira manje snažnom eksplozijom.

Godinu dana nakon Amerikanaca, i Sovjeti su isprobali svoju hidrogensku bombu, čime je otpočelo takmičenje u naoružanju "superbombama".

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska takozvana "car-bomba" koja je 1961. oslobodila energiju u vrednosti 50 megatona.

Severna Koreja je protekle noći lansirala H-bombu, navodno 10 puta jaču od nuklearne bombe bačene na Nagasaki.
Foto: Tanjug/AP
Stručnjak za bezbednost Melisa Hanam napisala je da nema načina da se otkrije je li to što na fotografijama gleda severnokorejski lider Kim Džong-un stvarna bomba koja je eksplodirala u tunelu.

"To može biti samo model, ali poruka koju Severna Koreja šalje je jasna. Žele da pokažu da jako dobro znaju šta je nuklearno oružje", rekla je ona.
Foto: Tanjug/AP
Pročitajte još:

Snažni potresi u S. Koreji: Testirali smo novu h-bombu

Bomba S. Koreje pet puta jača od one bačene na Nagasaki

Oglasio se Tramp: Nuklearna proba S. Koreje opasna po SAD

S. Koreja: Razvili smo još napredniju hidrogensku bombu

Rusija: Severna Koreja stvorila ozbiljnu pretnju
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: