Neonacistički političar najavio da će ukinuti arapske brojeve

Kandidat desničarske partije NPD za gradonačelnika nemačkog grada Felklingena poručio je da će "ukinuti arapske brojeve kada dođe na vlast".
Otfrid Best, predstavnik radikalne antimigrantske Nacionalno-demokratske stranke na lokalnim izborima, naseo je na trik pitanje rivala iz redova satirične stranke "Partija", koji ga je tokom jednog skupa iz publike pitao o numeraciji na kućama i zgradama u gradu.
 
"Gospodine Best, prema zakonu o gradnji, svaki vlasnik nekretnine je obavezan da na svoj objekat postavi ulični broj koji mu je dodelila opština. Užasnulo me je kada mi je upalo u oči da su u Felklingenu mnogi kućni brojevi ispisani arapskim brojevima. Šta ćete preduzete protiv ove najezde strane kulture?", upitao je član "Partije". 
 
Best je, uprkos smehu iz publike, poručio da će on "uvesti normalne brojeve". 
 
"Čekajte samo da postanem gradonačelnik. Sve ću to promeniti i ponovno vratiti normalne brojeve", rekao je on. 
 
Arapski numerički sistem je najrasprostranjeniji na svetu, a u Evropu je stigao u 12. veku. 
 
Inače, nemački poslanici su dva puta pokušavali da zabrane neonacistički NPD, ali je Ustavni sud odbacio njihove predloge ocenivši da NPD "ne predstavlja veliku pretnju". 
 
NPD će učestvovati i na federalnim izborima 24. septembra, ali se očekuje da će ostati ispod cenzusa.
  • Ttelep

    02.09.2017 20:25
    col, palac i frtalj
    Bolje da ukine lopovski metrički sistem i vrati staru dobru slobodarsku jardu, galom, uncu, pa i tuce ako treba. Ni jedan sat nema deset ili sto sekundi, godina nema deset meseci itd. Celzijus takođe da leti, sve zajedno sa svojom tačkom mržnjenja i vrenja. Kupih juče drvo i shvatih da je 1x1x1 = 0.728 , a ne 1 kako sam do juče mislio.
  • B

    02.09.2017 20:17
    Pravi primer nivoa pameti neonacista. Sećam se kad sam ih pre par godina gledao kako "protestvuju" u centru, prosek godina 16... Ali i dalje duplo veći od proseka IQ-a.
  • Odin

    02.09.2017 18:43
    Lol!!!
    Jedva cekam kada mu objasne koncept nule. Ima srce da mu se slomi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.