Cavusoglu: Neka Bangladeš primi Rohingya muslimane, Turska će snositi troškove

1
21

Razgovarali smo za zvaničnicima Bangladeša i poručili smo im ‘otvorite vrata Rohingya muslimanima, Turska će snositi sve njihove troškove’. Pružamo svaku podršku za našu braću u Arakanu. Pravimo korake za dugoročno rješenje, rekao je Cavusoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas u Antaliji kako je upućen poziv Bangladešu da primi Rohingya muslimane u svoju zemlju, te da će Turska snositi sve njihove troškove, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je danas boravio u turskom gradu Antalija, a tom prilikom se osvrnuo na dešavanja u vezi sa muslimanima Arakana koji su izloženi nasilju, masakrima i progonima,

Šef turske diplomatije istakao je kako su muslimani u Arakanu izloženi nasilju, te da je Turska jedina muslimanska zemlja koja iskazuje osjetljivost kada je u pitanju ovaj problem.

“Razgovarali smo za zvaničnicima Bangladeša i poručili smo im ‘otvorite vrata Rohingya muslimanima, Turska će snositi sve njihove troškove’. Pružamo svaku podršku za našu braću u Arakanu. Pravimo korake za dugoročno rješenje”, rekao je Cavusoglu.

Kazao je kako je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vrlo angažovan na rješavanju ovog problema, te da je obavio razgovore sa predsjednicima Indonezije i Malezije, kao i sa generalnim sekretarom UN-a.

“Ja ću vrlo brzo razgovarati i sa bivšim generalnim sekretarom UN-a Kofijem Annanom. Pokrenuli smo i Organizaciju islamske saradnje. Ove godine će biti održan i samit o Arakanu, jer moramo pronaći rješenje za ovaj problem”, poručio je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), više od 27.000 arakanskih muslimana stiglo je u Bangladeš, a još oko 20.000 čeka na granici.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI), masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

(AA)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Cavusoglu: Neka Bangladeš primi Rohingya muslimane, Turska će snositi troškove


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. u Burmi Budisti primjenjuju isti recept ko i srbi na Kosovu
    Budisti su Rohinje proglasili za emigrante iz Bangladesa iako postoje naucni i historijski dokazi da Rohinje tu zive najmanje 1300 godina tj jos od 7 vijeka.
    Tako su i srpski fasisti cetnici bili proglasili sve Albance sa Kosova za emigrante iz Albanije,oduzeli im sva dokumenta opljackali ih i protjerali ih za Albaniju i Makedoniju i jos su im i kuce popalili da ovi ne bi imali dje da se vrate.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.