Najnovije vesti
Vesti Politika
Ovu nedelju u srpskoj politici obeležili su LOKALNI BARONI (FOTO, VIDEO)

Ovu nedelju u srpskoj politici obeležili su LOKALNI BARONI (FOTO, VIDEO)

Tri lokalna lidera definitivno su obeležila su nedelju za nama. Njihovo ponašanje izazvalo je ozbiljan šok, neki nevericu, a treći poplavu viceva... Kada bi se dodeljivala titula ko je najviše uspeo da šokira javnost, žiri bi imao težak zadatak da izabere između prvog čoveka Jagodine Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i predsednika opštine Subotica Bogdana Labana.

laban palma svetanovic foto RAS Srbija Foto: RAS Srbija
laban palma svetanovic foto RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Pored njih, Srbija ima i druge lokalne barone koji godinama vladaju i ne haju mnogo šta rade i kako se bore za glasove birača.

Vesti o aktivnostima trojice lokalnih lidera iz sata u sat punili su medijske portale, kao i društvene mreže.

Brutalne pretnje

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban pretio je sugrađaninu i partijskom kolegi (SNS) Vladimiru Polovini da će mu “iščupati grkljan” i "samleti kao meso" zgrozio javnost. Audio snimak sa pretnjama brzo je postao viralan.

Laban i Polovina sastali su se u subotu u jednom subotičkom hotelu, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo “Bogdane, Bog je ljut”.

Na snimku se čuje da Laban optužuje Polovinu da je lepio plakate, a zatim i nešto što zvuči kao šamar. Laban je, međutim, demantovao optužbe da je tog čoveka šamarao, i izvinio se zbog “neprimerenog” rečnika koji je koristio. Branio se da jeste pretio, ali zato što su "izazvali sve najcrnje u njemu".

A od Palme...

Marković je ponovo organizovao turističku turu do Paralije.

Na žurkama koje je svake večeri organizovao dolazilo je i po nekoliko hiljada ljudi. Pokazao nam je lider Jedinstvene Srbije zavidne folklorne sposobnosti, a o svakom svom koraku u grkom letovalištu podrobno je obaveštavao javnost.

U gostima mu je tokom prethodnog vikenda bio i koalicioni partner i potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Ipak, sve ovo ostalo je u senci video klipa koji je za samo nekoliko sati preplavio društvene mreže, a u kome prvi čovek Jagodine, socijalno ugroženim sugrađanima deli po nekoliko hiljada dinara iz budžeta, lično procenjujući čija je muka i životni problem veći.

Izazvao je Palma tako još jednom burne reakcije javnosti. Međutim, za "Blic" je izjavio da "deljenjem novca ne ponižava ljude".

Vodi grad i... dvorište

Ko će kome nego svoj svome: Goran Cvetanović
Ko će kome nego svoj svome: Goran Cvetanović

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sam je sebi praktično dodelio nagradu grada za najuređenije dvorište, a javnost je saglasna da bio mogao da ponese i "najbizar" titulu.

Negovan travnjak, raznovrsnost biljaka i cveća, kao i kombinacija biljnih vrsta, kriterijumi su kojima se, kako sami kažu, vodio žiri u donošenju odluke o najuređenijem dvorištu.

Cvetanović sa majkom i osvojenim peharom
Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija
Cvetanović sa majkom i osvojenim peharom

Cvetanović je izjavio da je za takav izgled dvorišta najzaslužnija njegova majka, a javnost je ostala u šoku odlukom Cvetanovića da svoje dvorište kandiduje. Gradonačelnik je nagradu proslavio kako i dolikuje, uz prijatelje i živu muziku.

Vrt gradonačelnika Leskovca
Foto: Milica Ivanović / RAS Srbija
Vrt gradonačelnika Leskovca

Hit leta

Međutim, lokalni čelnici se nisu iskazali samo protekle nedelje, pa je red da se prisetimo i nešto starijih "hitova".

Tako se predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev našao u centru pažnje kada je na društvenim mrežama objavio selfi dok se u pozadini vidi kako besni požar u planinskim selima oko Bosilegrada.

Neprimereni selfi živopisnog Zaharijeva
Foto: Privatna arhiva
Neprimereni selfi živopisnog Zaharijeva

Zaharijev godinama živopisnim imidžom i nesprecifičnim ponašanjem za jednog funkcionera, skreće pažnju na sebe. Redovan je gost na svim gradskim i seoskim svadbama i slobodno se može reći glavna zvezda gde god da se pojavi. Na Jutjubu postoji veliki broj snimaka na kojima Zaharijev ispija pivo iz flaše, igra kolo, peva... Sve ovo mu politički ne škodi, jer u svojoj opštini osvaja i više od 90 procenata glasova.

Tito iz Sopota

Živorad Milosavljević
Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Živorad Milosavljević

Živorad Žika Milosavljević zaslužio je mesto među "petorkom" već činjenicom da se na čelu opštine Sopot nalazi 25 godina. Iako je dugo vladao kao kadar socijalista, pre oko godinu dana preleteo je u naprednjačko jato. Svojevremeno su mediji pisali da je Žika Tito, kako ga sugrađani zovu, zaposlio sina i ćerku u opštini. Nevešto se pravdao da "nije on već načelnik uprave".