U Amazoniji otkriveno skoro 400 novih životinjskih vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu.
Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.
 
U izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog instituta za održivi razvoj Mamiraua, objavljenog u Sao Paulu, autori upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.
 
Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i seču šume.
 
"Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja pre nego što uopšte saznamo za njih", rekao je Melo.
 
Izveštaj se pojavio u vreme oštre debate u Brazilu povodom vađenja rude u prirodnim rezervatima. Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.
 
Amazonska prašuma je najveća na svetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa. Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.