Uljara zagađuje, inspekcija ćuti

Z. RAJIĆ

31. 08. 2017. u 07:42

Ekološki pokret Vrbasa zahteva suspenziju direktorke republičke direkcije za vode. Posle dve nedelje, novi prljavi "cunami" u vodama VBK

Уљара загађује, инспекција ћути

PRIJAVE Zagađivanje Velikog bačkog kanala ostaje nekažnjeno Foto EPV

POSLE samo dve nedelje, Ekološki pokret Vrbasa (EPV) podneo je nove prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" u ovom gradu zbog zagađenja Velikog bačkog kanala. Ekolozi su uputili još jedan dopis predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić sa zahtevom da se preduzmu mere protiv odgovornih za zločin nad prirodom.

Polovinom avgusta aktivisti EPV su ustanovili da je iz vrbaske uljare u VBK dospelo nekoliko stotina kubnih metara masnih otpadnih voda. S obzirom na to da se fabrika u ovom periodu priprema za prijem uljarica za preradu, ekolozi su zaključili da su masnoće i sapunica završili u kanalu posle čišćenja i ispiranja posuda, cisterni, cevovoda i pogonskih prostorija. U prijavama upućenim tužilaštvu i inspekciji izneta je sumnja da je pri ispiranju korišćena kancerogena "živa soda". Upozoreno je i da se od isparenja iz kanala širi nepodnošljiv smrad, što ukazuje da je u vazduh dospela opasna količina otrovnih materija.

- Obe pokrajinske inspekcije, i vodna i ona za zaštitu životne sredine, po nalogu svojih šefova su ovih dana, na osnovu naših prijava, posetile "Vital", ali su već sutradan ventili iz kolektorskih jama ove fabrike ponovo odvrnuti, i prljavi "cunami" se valja prema susednom Srbobranu - revoltiran je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Iako je EPV za 13 godina, koliko ovaj pokret postoji, podneo oko stotinu prijava protiv "Vitala" zbog zagađenja VBK sirovim industrijskim vodama, kao i gradskog vazduha neprečišćenim dimom iz fabričkog dimnjaka, ekolozi su ostali zatečeni rečima Nataše Milić, v. d. direktora Republičke direkcije za vode, koja je prošle nedelje izjavila da je republička inspekcija u 2016. godini podnela samo dve prekršajne prijave.

- Nismo čuli da se bilo ko brecnuo na ovu izjavu, a u istoj emisiji je gostovao i ministar za životnu sredinu Goran Trivan. Njemu, kao i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću i premijerki Ani Brnabić, uputili smo prethodno zahtev da se "Vitalu", kao dugogodišnjem i poslednjem industrijskom zagađivaču VBK na potezu Crvenka-Kula-Vrbas, izrekne zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od pet do 10 godina. Nikakav odgovor na ovaj zahtev nismo dobili - navodi Đurđevac.

U novom obraćanju premijerki, ekolozi su zatražili da bude suspendovana v. d. direktorka Republičke direkcije za vode, koja je i načelnica republičke inspekcije, ističući da se sa "takvim inspekcijskim kadrom ne može sprečiti vandalizam nad prirodom i stići u Evropu".


POMOĆ EU PROTIV EKOCIDA

DRAGAN Ognjanović iz Vrbasa, koji se trenutno nalazi u eko-kampu u Nemačkoj, javio se povodom najnovijeg zagađenja VBK od strane "Vitala", poručujući da bi trebalo mobilisati prijatelje prirode iz EU kako bi se zaustavile ekocidne radnje protiv Vrbašana. Upravo je iz EU, pre više od deset godina, od Norveškog instituta za vode, stigao izveštaj da je VBK na deonici Crvenka-Kula-Vrbas najzagađeniji vodotok u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije