Šta se nalazi na Vojadžerovoj zlatnoj ploči?

Zabava - Sreda 30.08.2017 - 10:43

Jesmo li sami u svemiru? Pre četrdeset godina naučnici NASA pokušali su da odgovore na to pitanje lasniranjem Vojadžera, dve bespilotne svemirske letelice koje će otputovati dalje od ijednog ljudskom rukom napravljenog objekta u istoriji. Oni i dalje putuju. Od pesme kitova do poljupca, vremenska kapsula poslata u svemir 1977. imala je zanimljive sadržaje.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Meni je ta ideja bila sjajna od samog početka”, kaže Timoti Feris. Da se napravi fonografska ploča koja sadrži zvuke i slike čovečanstva i da se hitne gore u solarni sistem", prenosi portal Diz Que Diz.

Do sedamdesetih godina, astronomi Karl Sejgan i Frenk Drejk već su imali neka iskustva sa slanjem poruka u svemir. Napravili su dve aluminijumske plakete anodizovane zlatom koje su bile pričvršćene za svemirske letelice Pioneer 10 i Pioneer 11. Linda Salzman Sagan, umetnica i Karlova supruga, ugravirala je na njih ilustraciju golog muškarca i gole žene sa naznačenim vremenom i lokacijom naše civilizacije.

Zlatna Ploča bi nadogradila Pionirove plakete. Montirane na Vojadžeru 1 i Vojadžeru 2, dve sonde bliznakinje lansirane 1977, dva primerka ploče bi služile kao vremenske kapsule i prenele bi mnogo više informacija o životu na Zemlji, u slučaju da je vanzemaljci nađu.

NASA je odobrila ovu zamisao. Onda je pitanje postalo šta bi trebalo da se nađe na ploči. Šta su najveći hitovi čovečanstva?

Odabrati i prirediti sadržaj ploče bio je ogroman zadatak i spao je na tim koji su činili Sejganovi (Karl i Linda), Drejk, autorka En Drajan, umetnik Džon Lomberg i Feris, priznat naučni pisac koji je bio Saganov prijatelj i dopisnik časopisa Rolling Stone.

Vežba je, kaže Feris, uključivala značajan broj pretpostavki o tome šta bi vanzemaljci želeli da znaju o nama i kako bi mogli da tumače naše izbore. "Sve više sam se našao u ulozi vanzemaljca”, prepričava Lomberg u delu Murmurs of Earth (Žamori zemlje), knjizi iz 1978. o pravljenju ove ploče.

Kada su razmatrali koje fotografije da budu uvršćene, komisija je pažljivo pokušala da eliminiše one koje bi mogle da budu pogrešno protumačene. Premda je rat stvarnost ljudskog postojanja, slike rata bi mogle da pošalju agresivnu poruku, a ploča je zamišljena kao prijateljski gest. Ekipa je odstupila od politike i religije u svom pokušaju da uključe što više toga s obzirom na ograničen prostor.

Posle deset meseci, nastao je solidan nacrt. Zlatna Ploča sastoji se od 115 analogno-enkodiranih fotografija, pozdrava na 55 jezika, 12-minutnu montažu zvukova sa Zemlje i 90 minuta muzike. Kao producent ploče, Feris je bio uključen u svaku od sekcija na neki način. Ali njegova najveća uloga bila je u odabiru pesama.

"Ima na hiljade vrednih muzičkih dela na svetu za svaku pesmu koja se nalazi na ploči", kaže Feris. "Verujem da bi isto moglo da se kaže za fotografije i fragmente zvukova".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: