Kimova raketa poslala Japance u skloništa!

I. Stanojević

29. 08. 2017. u 17:26

Lansiranje balističke rakete Severne Koreje izazvalo uznemirenje i nove tenzije. Donald Tramp ljut, pola planete na nogama, hitan sastanak bezbednjaka UN

Кимова ракета послала Јапанце у склоништа!

Foto Tanjug, South Korea Defense Ministry via AP

BALISTIČKA raketa koju je rano ujutru lansirao Pjongjang i koja je preletela preko teritorije Japana da bi svoj put okončala u vodama Tihog okeana kod ostrva Hokaido, pritom se raspavši na tri dela, ne samo da je podigao tenzije na Korejskom poluostrvu već je stvorio situaciju u kojoj bi svakog časa mogao da izbije rat širokih razmera!

U Japanu su sirene su pozivale na silazak u skloništa. Vlasti u Tokiju su na nogama, a sa njima i pola sveta. Hitno se sastao Savet bezbednosti UN. Tome je prethodio telefonski razgovor japanskog premijera Šinza Abea s američkim predsednikom Donaldom Trampom, duži od pola sata.

- Svet je primio poslednju poruku Severne Koreje jasno i glasno: taj režim je pokazao prezir prema susedima, prema svim članicama UN i prema minimumu standarda za prihvatljivo međunarodno ponašanje. Sada su sve opcije na stolu - izjavio je šef Bele kuće.

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara. Pentagon je potvrdio da je Severna Koreja ispalila raketu koja je preletela Japan, ali je naglasio da ona nije predstavljala pretnju po Severnu Ameriku.


Peking poručuje da je kriza u ovom svetskom žarištu stigla do "prekretnice". Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov kaže da "Moskva vidi težnju ka eskalaciji i veoma je zabrinuta".

- Najnoviji raketni test pokazuje da pretnja Pjongjanga o ispaljivanju rakete u vode u blizini američke teritorije Guam nije blef - izjavio je šef Međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačov.


AP Photo/Lee Jin-man


Najnovija raketa koju je Severna Koreja ispalila je verovatno balistička raketa srednjeg dometa, a u toku su dodatne analize kako bi se utvrdilo da li je lansiranje bilo uspešno ili ne, izjavila su dva američka zvaničnika koja su želela da ostanu anonimna. Eksperti se slažu da je lansiranje rakete dosad najprovokativniji potez Pjongjanga. Raketa, za koju se veruje da je "hvasong-12", osmišljena je da nosi veliki nuklearni teret srednjeg raspona.

- Ovaj provokativni potez zabranjen je po međunarodnom pravu - kaže analitičar Džon Park sa Univerziteta Harvard Kenedi.

Shizuo Kambayashi

Ambasador Severne Koreje u UN Han Tae Song optužio je SAD da "guraju Korejsko poluostrvo ka ekstremnom nivou eksplozije, pa su žestoke kontramere Pjongjanga opravdane, a za katastrofalne posledice treba da budu odgovorne SAD".

Samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je održala vojnu vežbu avionskog bombardovanja. Četiri borbena aviona F15K bacila su bombe MK84 na poligon nedaleko od granice dve Koreje u Taebeku.

Prethodna severnokorejska raketa koja je, preletela Japan, ispaljena je 2009.



AP Photo/Lee Jin-man


TREĆE DETE "DOBROG OCA"

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un dobio je treće dete, javljaju južnokorejski izvori. Prva dama Severne Koreje Ri Sol Ju nekoliko meseci se nije pojavljivala u javnosti, a porodila se u februaru.

foto Wong Maye-E

Vest da je Kim treći put postao otac objavljena je istovremeno s najnovijim lansiranjem balističke rakete. Ri se udala za Kima 2009. godine, a sledeće je rodila prvo dete. Drugo dete dobili su 2012. Bivši NBA košarkaš Denis Rodman jedini je izvor informacija o Kimovom drugom detetu, devojčici Džu Ae. Kima je opisao kao "dobrog oca koji ima dobru porodicu".



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Gojko

29.08.2017. 18:48

Russia Today prenosi izjavu ministra Lavrova,da se Severna Koreja mora pridržavati rezolucije SB UN o nelansiranju ovih raketa.

Hisar 008

29.08.2017. 18:50

Kojoj ekonomiji odgovaraju sukobi, mali segment je broj narudžbina iz Japana za bunkere iz Teksasa.Za sukob je potrebno, da dve bitange.

zoran

29.08.2017. 18:59

kim neustrasivi kim svaka ti cast udri samo udri tim olosima neko mora da stane na put svuda oni zavode red i dobro je samo kako oni kazu koliko su oni zemalja unistili i koliko ljudi pobili

Tarantino

29.08.2017. 19:51

Sada Japanci nek pozure kod svojih okupacionih prijatelja u SAD i kupe raketa na jedno 10 milijardi dolara. Nije lepo da oni ne zarade na situaciji.

Макс.

30.08.2017. 13:54

ЛАНСИРАЈ ЈЕ БРАТЕ КИМЕ ДА СЛАВИМО ТВОЈЕ ИМЕ!!!