Brana u Hjustonu preliva; Pens upozorava da je Harvi još opasan, stigao i Tramp, dolazi do 30.000 vojnika (VIDEO/FOTO)

Tanjug

29. 08. 2017. u 16:49

Glavna brana izvan Hjustona počela je da preliva zbog obilnih kiša koje je donela tropska oluja "Harvi", prenosi Bi-Bi-Si

Брана у Хјустону прелива; Пенс упозорава да је Харви још опасан, стигао и Трамп, долази до 30.000 војника (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP-PhotoEric-Gay

Glavna brana izvan Hjustona počela je da preliva zbog obilnih kiša koje je donela tropska oluja "Harvi", prenosi Bi-Bi-Si.

Inženjeri pokušavaju da naizmeničnim puštanjem vode spreče da okolne naseljene zajednice budu potopljene, a Džef Linder, gradski zvaničnik, rekao je da je nivo vode trenutno na ivici samog rezervoara.

Uragan Harvi uzrokovao je obilne poplave u Hjustonu i preti da pogodi i Luizijanu, a najmanje devet osoba je stradalo u nevremenu.

Prelivanje ne bi trebalo da prouzrokuje pucanje Adiks brane, ali bi se dodatna voda izlila u Bufalo, naveću reku u samom gradu koja prolazi kroz njegov centra, zbog čega se veruju da je i centar grada ugrožen.

Zvaničnici su, međutim, zabrinuti za branu Barker koja kontroliše priliv vode na zapadnoj strani grada.

Harvi je doneo velike poplave u Teksasu i nekim delovima Luizijane, gde se očekuje da u narednim danima padne još kiše.

Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi obilne padavine tokom noći mogle da pogoršaju situaciju na jugoistoku teksasa i jugozapadu Luizijane.

TRAMP SA SUPRUGOM STIGAO U POPLAVAMA POGOĐEN TEKSAS

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija doputovali su u posetu Teksasu kako bi se uverio da taj region, pogođen katastrofalnim poplavama koje je izazvao uragan "Harvi", dobija punu pomoć federalne vlade.


Tramp je sleteo u grad Korpus Kristi koji je pretrpeo najveću štetu kada je uragan "Harvi" u petak uveče stigao do obale Teksasa, prenosi agencija Frans pres.

Posle posete Korpus Kristiju, predsednik SAD bi trebalo da poseti glavni grad Teksasa, Ostin.


AP Photo/Evan Vucci


Tramp je prethodno obećao punu pomoć federalne vlade, jer je Teksas, kako je rekao, na dugom i teškom putu ka oporavku.

"Mi smo jedna američka porodica", poručio je predsednik SAD, uoči posete Teksasu.


PENS UPOZORAVA GRAĐANE TEKSASA DA JE HARVI I DALjE OPASAN

Američki potpredsednik Majk Pens upozorio je danas građane jugoistočnog Teksasa da je tropska oluja "Harvi" i dalje opasna i da će se nastaviti poplave koje ugrožavaju živote stanovništva.

Pens je apelovao na stanovnike da slušaju šta im porucuju država i lokalni zvaničnici, preneo je AP.

On je tokom intervjua za radio stanice u gradovima Korupus Kristi i San Antonio u Teksasu najavio da će sa svojom suprugom Karen posetiti taj region kasnije ove nedelje, preneo je AP.

Kao je ranije objavljeno, vlada Teksasa angažovaće 12.000 pripadnike Nacionalne garde Teksasa da traže nestale i učestvuju u spašavanju, nakon katastrofalnih poplava izazvanih uraganom Harvi, u kojima je najgore prošao Hjuston.

Vlasti u Hjustonu su saopštile da su spasile više od 2.000 osoba iz poplava.


URAGAN HARVI "OBORIO" REKORD DONEVŠI OGROMNU KOLIČINU KIŠE

Uragan Harvi je oborio rekord po količini padavina koje je doneo kontinentalnom delu SAD, saopštili su danas američki zvaničnici.

Harvi, koji je proteklih nekoliko dana protutnjao prostorom od Teksasa do Lujzijane, doneo je padavine od 124,5 centimetara kiše po metru kvadratnom, prenosi AFP.

"Rekord za ukupnu količinu padavina koje je izazvao jedan tropski sistem je oboren", objavio je na tviteru Nacionalni centar za vremenske prilike u Hjustonu.

Dosadašnji rekord je iznosio 121,9 centimetara kiše a "postavio" ga je 1978. ciklon Amelija.

ULOGA VOJSKE U POPLAVAMA U TEKSASU ĆE BITI UDESETOSTRUČENA

Uloga američke vojske u aktivnostima spasavanja i borbe protiv poplava u Hjustonu je ograničena zbog vremenskih uslova i poplava, ali bi uskoro mogla biti udesetostručena, izjavio je visoki zvaničnik američke Nacionalne garde.

General-major američkih Vazduhoplovnih snaga Džejm Vitam je novinarima rekao da je trenutno angažovano oko 3.500 trupa Nacionalne garde, uključujući oko 3.000 iz Nacionalne garde Teksasa, prenosi agencija AP.

Trupe teksaške Nacionalne garde bi mogle biti povećane na 8.000 do 10.000 u narednim danima, uz potencijalno pridruživanje 20.000 do 30.000 trupa iz drugih američkih saveznih država, prema njegovim procenama.

Vitam je, takođe, rekao da je vojska obezbedila sve što je zatražio guverner Teksasa Greg Abot, iako je reakcija vojske ograničena zbog olujnog vremena i poplava.

Loši vremenski uslovi ograničili su i korišćenje vojnih helikoptera u protekla dva do tri dana, zbog čega je Garda koristila čamce i terenska vozila kako bi spasila građane iz područja Hjustona.

URAGAN "HARVI" - JEDNA OD NAJSKUPLjIH OLUJA U ISTORIJI SAD

Ukupni ekonomski troškovi i šteta koju je prouzrokovao uragan "Harvi" procenjuju se na 42 milijarde dolara, zbog čega se može svrstati među pet najskupljih oluja koje su ikada pogodile SAD.

Preko noći, procenjena šteta je porasla sa 30 milijardi dolara na 42 milijarde dolara, jer su poplave počele da se šire i na Luizijanu, prema rečima Čaka Votsona iz kompanije Enki riserč, prenosi agencija Frans pres.

Iako se vlasti i dalje fokusiraju na spasavanje preživelih, posledice oluje postepeno izlaze na videlo.

"Da je Harvi bio normalan uragan, to bi verovatno bila šteta od četiri milijarde dolara. Bilo bi tragično za ljude pogođene olujom, ali kada je reč o efektima po makroekonomiju, uopšte ne bismo pričali o tome", izjavo je Votson za AFP.

Sa nepovratnim ekonomskim gubicima od 42 milijarde dolara, uragan "Harvi" će iza sebe ostaviti štetu kao uragan "Ajk", koji je 2008. godine pogodio Teksas i delove Kariba nanevši troškove od 43 milijarde dolara, i uragan "Vilma, koji je protutnjao Severnom Amerikom 2005. godine, nanevsi štetu od 38 milijardi dolara, prema procenama Votsona.

Teksas, energetsko čvorište SAD sa godišnjim bruto domaćim proizvodom od 1.600 milijardi dolara, čini čak devet celokupnog BDP-a SAD, što znači da je reč o drugoj najmoćnijoj američkoj saveznoj državi.


Pročitajte još:



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Gojko

29.08.2017. 17:15

Crveno naređenje iz Hjustona građanima.NOTICE-The Levee at Columbia Lakes has been breached.GET OUT NOW

Пољопривредник

29.08.2017. 17:29

Изгледа да ове године Тексас неће имати проблема са кукурузом!

Vlada

31.08.2017. 16:08

@SRBA - U pravu si "americki Srbine"...oni nama a i ostalima kuvali razne oluje, pa dosao red da djavo zaigra kolce nad njihovim pragom...

Bonaparta

29.08.2017. 18:46

Procitah u jednim novinama komentar "Hajde Harvi budi drug pa okreni jos jedan krug!" . Pa zemljace moj ko got da si izgleda da ce ti zelja biti ispunjena. Setite se nasih poplava i one sulude kise koja je danima padala. Naucno je dokazano da je izazvano verovali ili ne Harpom. Dokaz za to je da nigde nije bilo grmljavine niti munja, a pri prirodnim nevremenskim uslovima nevreme obavezno prati grmljavina i gromovi i sevanje. Sada priroda vraca Amerima.

Mm

29.08.2017. 20:03

koliko su bolesna nacija, ne bi me cudilo da su sami napravili ove katastrofe da bi skrenuli paznju sa necega. u svakom slucaju, sigurno necu suze roniti zbog njih, smucili su se i bogu i narodu, i politicari i obicni ljudi, svi. ali zao mi npr. u Sijera Leone- u koliko je ljudi poginulo, tuga...