Srbija

Utorak, 06.04.2010.

17:05

Dinkić: RTB Bor ostaje državni

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i narednih godina ostati državno preduzeće.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Shvatili smo da ukoliko nemamo vrhunskog strateškog partnera, nema smisla prodavati drugoligašima naše resurse", rekao je ministar Dinkić.

On je dodao da će se za neke od borskih rudnika koji danas nisu u funkciji, kao što je rudnik Cerovo, potražiti strateški partner po istom principu kao što je to urađeno u slučaju sa Fijatom u Zastavi.

Govoreći o prošlogodišnjem gubitku RTB-a od 45 miliona dolara, ministar je ocenio da to predstavlja rezultat dugogodišnjeg neulaganja u raskrivanju rudnih ležišta.

"Sada je potrebno investirati u raskrivanje zemlje kako bi se došlo do rude. Taj period je nužan, a cilj koji smo dali rukovodstvu RTB-a je da eliminiše gubitke", rekao je ministar Dinkić i dodao da je iz tog razloga investirano u nabavku nove rudarske opreme.

RTB-u je ranije odobren kredit za nabavku rudarske mehanizacije u vrednosti od 27 miliona evra. U prošloj i ovoj godini u borski i majdanpečki rudnik, koji posluje u sastavu RTB-a, dovezeno je šest teških kamiona nosivosti 250 tona.

U maju ugovor o izgradnji Topionice

Ugovor između Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i kanadske izvozno-razvojne banka EDC o kreditu za izgradnju nove Topionice bakra trebalo bi da bude potpisan u maju, najavio je Dinkić.
Država će biti garant kredita, a predstavnici kanadske firme "SNC Lavalin", koji su radili studiju izvodljivosti za izgradnju nove Topionice, kažu da je projekat vredan oko 135 miliona evra.

"Ovo je najozbiljniji investicioni ciklus u RTB-u u poslednjih 30 godina, i on će Boru omogućiti ekonomski isplativu proizvodnju a Boranima čist vazduh", rekao je ministar ekonomije i naveo da bi radovi na izgradnji novog postrojenja trebalo da počnu ovog leta, a da je rok za završetak između 30 i 39 meseci.

Prema njegovim recima, od 15 do 20 posto vrednosti projekta izgradnje nove Topionice biće građevinski radovi u kojima će biti angažovane srpske građevinske kompanije, dok će najsavremenija oprema biti uvezena iz Kanade.

"Investicija u ovaj rudnik je investicija u budućnost, jer će ovde biti posla za nove, mlade inženjere, nove radnike i verujem da će ovo podići čitav region Istočne Srbije",

istakao je Dinkić.

"Jako je važno da se uloži u Bor, jer je bakar strateška sirovina u svetu čija se vrednost na svetskim berzama brže oporavlja od ostalih metala", rekao je Dinkić i objasnio da

se bakar sve više koristi u proizvodnji čistih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: