Ambasadori grupe “Prijatelji Sandžaka” ne podržavaju Ugljaninovu politiku

9
82

Poziv predsjednika BNV Sulejmana Ugljanina upućen EU, OEBS i UN, da trajno riješe status Bošnjaka u Srbiji neće naići na podršku grupe “Prijatelji Sandžaka“.

Poziv su mnogi protumačili kao zov za iscrtavanje novih mapa u region, a on neće naići na podršku neformalne grupe “Prijatelji Sandžaka”, koju čine diplomate iz desetak ambasada i međunarodnih organizacija, pišu “Novosti”.

“Ono što bi trebalo da bude ključna briga svakoga to je razvoj regiona Jugozapadne Srbije i prilike koje taj razvoj donosi stanovnicima. Stvaranje uslova, uz pomoć EU i drugih, kako bi se obezbedili prosperitet i blagostanje za sve, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, a bez zadiranja u bilo koje granice”, rečeno je tom listu u Delegaciji EU u Beogradu povodom novih Ugljaninovih poruka o raspakivanju regiona.

Delegacija EU je jedan od osnivača “Prijatelja Sandžaka”, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Njemačkom, OEBS.

Ugljanin, pišu “Novosti”, već duže vrijeme “prijeti” internacionalizacijom bošnjačkog pitanja u Sandžaku, a posljednji je put to učinio pre nekoliko dana na obilježavanju 100 godina od održavanja Sjeničke konferencije.

Rij je o konferenciji na kojoj su predstavnici 12 opština u ovom kraju Srbije zatražili od Austrougarske da se Sandžak odcijepi od Srbije i Crne Gore i pripoji BiH, podsjeća list.

Ugljanin za obnavljanje historijskih težnji sandžačkih Bošnjaka već duže vrijeme traži podršku dijela međunarodne zajednice.

Iz “Prijatelja Sandžaka” u više navrata su popručili da je njihov glavni cilj ekonomska podrška ovom regionu,.

“Prijatelji Sandžaka” su osnovani 2009. kako bi se razmotrili izazovi regiona jugozapadne Srbije i pružila pomoć u rješavanju političkih i ekonomskih problema, kažu u Delegaciji EU.

Ta grupa je i dalje aktivna i posljednji sastanak je održala u martu, kada su razmotreni različiti infrastrukturni projekti i ekonomska situacija u regionu.

U Delegaciji EU u Beogradu je “Novostima” rečeno da je Brisel u posljednjoj dekadi izdvojio oko 50 miliona eura pomoći za jugozapadnu i južnu Srbiju i to samo kroz program nazvan PROGRES.

Izvor: Novosti



Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

  1. Suljo se -pomalo i svojom krivicom nasao u neobranom grozdju a s’ njime i jos vise- ovi sreosaurusi iz -kobajagi “prijatelja Sandzaka”!Ovo je jedinstvena prilika da se Sulji da -PUNA PODRSKA na putu CASNE BORBE ZA AUTONOMIJU SANDZAKA ,njegovog Nacionalnog,Ekonomskog ,Kulturnog i…Evropskog progresa!
    Ovi su nas”kvazi prijatelji” upropastili u zemlji Matici -Bosni i Hercegovini i IMAJU Z E R O (0) TOLERANCIJU U
    U Sandzaku! “LESHINARI MRZNJE” daju podrsku “ekonomskom razvoju” Sandzaka u kojem zadnjih -20 godina nije izgradjeno -20 kilograma asfalta!!SANDZAK MORA IZGURATI AUTONOMIJU I NAS BRAT UGLJANIN CE
    P O B E D I T I! “Prijatelji Sandzaka “–proverite vas -KP-(krvni pritisak) kao i -GPS-generalnu jurisdikciju spram -mladom-Mjesecu!!!

  2. najbolji primjer kakvi smo mi je onaj moj sin Nemanja-[djevojacko Emir] prvi srbin sto je javno priznao da je od mene tj Murata iz Turskog Kustura [Kusadasi ] on poteko.
    hajde sad i vi ostali srbi primjerom Nemanje
    raspitajte se ko je bio Aga ili Be u vasem kraju i znacete zasto ste crnomanjasti i Topalovici Terzici Jaksici [Turci Yakci] karadzici [Karagozoglu] Okanovici Bursaci [Turci iz Burse] Karakasevici [crneobrve] Kasalovici Kalabici [Turci zi Kalabe] itd

  3. Slulejman-Bosnjak rodjen u Mitrovici kome je Albanski maternji jezik i koji javno kaze da je potomak SV Save Nimanija[Nemanaj] Albanca KATOLIKA
    Ugljani su iz Albanskog plemena Keljmendi [Klimenti] bas kao i Ljajici [Lajqi] i porijeklom su Albanci Katolici
    Ako srbi bzo ne daju Suljku neku funkciju, lajace on jos pritiv njih-Na pr reci ce istinu da su SVE NEMANJE bili ALBANCI KATOLICI i da su svi do jednog sluzili Rimske Pape
    SV SAVA Honoriusa i Inocentija a Dusan je bio sluga Pape Benedikta

  4. Treba pitat narod referendum.inace ti takozvani prijatelji su najveci neprijatelji ideje da sandzak postane samostalan i da udje u konfederaciju sa crnom gorom. ja podrzavam ideju slobodan sandzak,zasto stalno mi cekamo neka odobrenja od evrope to normalan covek ne razume.nikad niko nije pokrenuo tu opciju da sandzak bude jedinstven i samostalan u konfederaciji sa crnom gorom. clj

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.