Dostupni linkovi

Ambasada Srbije u Skoplju počinje sutra sa radom


U ambasadi Srbije kažu da su prvi članovi osoblja već stigli, a tokom dana će se svi vratiti
U ambasadi Srbije kažu da su prvi članovi osoblja već stigli, a tokom dana će se svi vratiti

Ambasada Srbije u Skoplju sutra će početi da radi, rečeno je agenciji Beta u tom diplomatskom predstavništvu.

U ambasadi kažu da su prvi članovi osoblja već stigli, a tokom dana će se svi vratiti.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ambasadorka Dušanka Divjak Tomić se vraća u Skoplje 31. avgusta, a 1. septembra će tražiti prijem kod premijera Makedonije Zorana Zaeva.

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko sastala se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko na sastanku sa Aleksandrom Vučićem
Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko na sastanku sa Aleksandrom Vučićem



Srbija je iz ambasade u Skoplju u nedelju uveče povukla osoblje na konsultacije, a predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.

Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev saglasili su se juče da dve zemlje nesuglasice rešavaju isključivo dijalogom i da se zajednički bore za očuvanje i unapredjenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i gradjana dve države.

U zajedničkom saopštenju Vučić i Zaev su naveli da će Srbija i Makedonija u skladu s medjunarodnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štititi prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je potom da će danas početi da se vraća osoblje ambasade u Skoplju.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Dimitrov, takodje su razgovarali telefonom, a u petak bi trebalo da se sastanu u Nišu.

Vučić je u utorak rekao da je povlačenje ambasadora bio način da Srbija kaže: "Znamo šta sve činite, molimo vas nemojte, želimo vama (Makedoniji) sve najbolje iako ste priznali Kosovo i ako ćete da glasate za prijem Kosova u Unesko".

Ambasada Srbije u Skoplju prazna
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG