Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne propadne

Bolno stanje koje se manifestuje svrabom, pa čak i osećajem pečenja “tamo dole” ne izaziva seksualno prenosiva infekcija, nego zapravo nedostatak seksa, upozoravaju stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: nypost.com

Četvrtak, 17.08.2017.

15:02

Stručnjaci apeluju: Vodite ljubav da vam vagina ne propadne
Foto: Thinkstock

Reč je o stanju vaginalne atrofije, zbog kog se istanjuju zidovi vagine. Iako može da se javi kod žena svih godina, češće pogađa one koje prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi.

Razlog je taj što telo tada proizvodi manje estrogena nego što je to uobičajeno, što utiče na to kako se zidovi vagine ponašaju.

Takođe, vaginalna atrofija pogađa i žene koje su lečene od raka, naročito one koje su primale hormonsku terapiju zbog raka dojke, kažu stručnjaci Klinike Mejo.

Uobičajeni simptomi su pojava iscetka, osećaj pečenja, svrab, teškoće u mokrenju i bol prilikom seksa.

Iako to mnoge navodi da odustanu od vođenja ljubavi, ispostavlja se da redovni orgazmi, bilo s partnerom, bilo usled masturbacije, zapravo mogu sprečiti ove simptome.

Ključ je u povećanoj prokrvljenosti vagine, koja na njene mišiće i sluzokožu deluje gotovo kao “trening”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: