Vesti

0

Ružić: Očekivano razilaženje DS i PSG

Autor: SA

Izvor: Beta

Ružić: Očekivano razilaženje DS i PSG

Izvor: Foto: Beta/Milan Obradović

 

"Nije naš posao da se brinemo za monolitnost opozicionog delovanja. Svoje razlike pokazali smo u predsedničkoj kampanji", rekao je Ružić novinarima u Beogradu.

Ružić je kazao da su političke, ideološke i personalne razlike između DS-a i Jankovića bile vidljive već u predsedničkoj kampanji, jer DS, iako je podržao Jankovića, nije bio vidljiv tokom kampanje.

Ministar je kazao da opozicija u kampanji za beogradske izbore neće imati jaku argumentaciju kako bi napravila epohalne razultate.

On je dodao da na tim izborima očekuje ubedljivu pobedu "glavne kolone koju će predvoditi SNS i SPS ili SPS i SNS".

"To je glavna kolona. Ove druge mogu nazvati samo petom kolonom. Njihova je stvar da se u demokratskom društvu i proceduri izbore za te kolone, a koliko će ih biti, nije važno", rekao je Ružić.

Pokret slobodnih građana saopštio je juče da obustavlja planove o izbornoj saradnji s Demokratskom strankom (DS) zbog toga što je predsednik DS Dragan Šutanovac, kako su naveli u saopštenju, javno ponudio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava.

 

Vrlo brzo će biti rešen problem s novim zdravstvenim knjižicama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je ceo projekt zamene starih zdravstvenih knjižica elektronskim karticama u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a da je Ministarstvo na čijem je čelu pružilo asistenciju kako bi se ceo proces ubrzao.

On je rekao da je uveren da će ceo problem s novima zdravstvenim knjižicama vrlo brzo biti rešen.

"Siguran sam da kada se sprovode sveobuhvatne reforme nije lako ispoštovati sve rokove", rekao je Ružić.

Zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim karticama počela je u maju 2015. godine i do sada nisu svi osiguranici, kojih ima oko 6,9 miliona, preuzeli svoje kartice.

 

Zaduženost lokalnih samouprava nije toliko alarmantna

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da zaduženost lokalnih samouprava nije toliko alarmantna koliko bi to moglo izgledati u izveštaju Fiskalnog saveta, ali da će tim povodom Vlada Srbije dati jasan odgovor.

Ružić je kazao da će sva ministarstva zadužena za lokalne samouprave uraditi sve što mogu kako bi pronašli optimalna rešenja i sprečili zloupotrebe u cilju izbegavanja narušavanja osnovne funkcije države i društva.

"Situacija nije toliko alarmantna koliko bi to izgledalo iz samog izveštaja Fiskalnog saveta", rekao je Ružić i dodao da je taj izveštaj putokaz Vladi Srbije na koji način da se uhvati u koštac sa tom tematikom.

On je kazao da će Ministarstvo na čijem je čelu inicirati optimizaciju po pitanju formiranja bespotrebnih ustanova i javnih preduzeća u nekim lokalnim samoupravama.

"To je dovodilo do urušavanja supstance, jer nije realno da u opštini sa od 15 do 20 hiljada stanovnika imate 17 ustanova ili preduzeća. Takve stvari se više neće tolerisati, već smo dosta uradili na tom polju", kazao je Ružić.

Ružić je rekao da treba proveriti strukturu duga, odnosno utvrditi kolike su kamate i ko su poverioci.

Fiskalni savet je u poslednjem izveštaju upozorio da je jedan broj lokalnih samouprava na ivici bankrota i da su najzaduženiji Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Dugovi gradova lokalnih samouprava dostižu više od milijardu evra.

 

Izmene Zakona o političkim partijama da bi se sprečile zloupotrebe

Ministar državne uprave i lokalne Branko Ružić izjavio je danas da je planirano da se Zakon o političkim partijama izmeni tako da se uskladi sa Zakonom o upravnom postupku i da se smanji mogućnost zloupotreba pri registraciji manjinskih stranaka.

Ružić je kazao da najavljene izmene Zakona o političkim partijama predviđaju da se spreči da neko lako - sa prikupljenih 1.000 potpisa građana formira manjinsku partiju, a da u njihovom programu ne bude ni jedna jedina politika koja tretira manjinska prava.

"To je svojevrsna doza preciziranja koja je potrebna, jer ako uvodimo red u čitav sistem državne uprave, urđujemo javne finansije, sprovodimo fiskalnu konsolidaciju, red je da u svim segmentima društva uvedemo red", kazao je Ružić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR