Vesti

0

Oliver Ivanović: Razgraničenje i priznanje Kosova nisu rešenja, najbolji model Kiparski model

Autor: JU

Izvor: Beta

Oliver Ivanović: Razgraničenje i priznanje Kosova nisu rešenja, najbolji model Kiparski model

Izvor: Foto: Medija centar

"Verujem da će se ponoviti 'Kiparski model', jer je situacija veoma slična. Mislim da je to najbolje rešenje iz više razloga. Prvo, sadašnje rešenje nije konačno. I neće biti konačno dok ga Srbija ne prihvati. A čini mi se – verujem apsolutno u to – da ni ova vlast, ni bilo koja buduća, neće prihvatiti nezavisnost Kosova kao konačno rešenje", rekao je Ivanović u intervjuu za Dojče vele.

On je kazao da pregovori u Briselu mogu trajati još 15 ili 20 godina, ali da se ništa neće rešiti, jer niko neće bitno odstupiti od svojih osnovnih pozicija.

"U ovoj situaciji Priština, odnosno kosovski Albanci, imaju osećaj da su nezavisni i oni zato ne žele da pregovaraju. Drugi razlog jeste da se oni nalaze u političkoj turbulenciji koja će trajati najmanje desetak godina, odnosno dva izborna ciklusa. A ne vidim ni poseban motiv – šta bi dobili time da budu malo odgovorniji u političkom smislu i da sednu i traže konačno rešenje, umesto ovog rešenja kojim su samo oni zadovoljni", naveo je Ivanović.

On je ocenio da Srbija nema više šta da napravi kao ustupak, osim da prizna Kosovo, ali da to neće učiniti.

"A neće ga priznati, jer je to pitanje od izuzetne važnosti za Srbe koji žive u Srbiji, što znači i na Kosovu i Metohiji, ali i za sve Srbe koji žive bilo gde u inostranstvu... Gde god da žive, ovo je najvažnije otvoreno srpsko pitanje. Dakle, u takvoj situaciji imamo dva glavna učesnika u razgovorima koji ne mogu da se odmaknu od svojih osnovnih pozicija", rekao je Ivanović.

On je rekao i da međunarodni faktor - ;pre svega zapadne sile, Rusija i Kina, u ovom trenutku imaju mnogo drugih pitanja i ne misle da bi trebalo pitanje Kosova vraćati na sto do trenutka dok se ne vidi nagoveštaj nekog drugog rešenja.

"Kada je sve tako kao što jeste, pritisak na nas koji vrše neki predstavnici Evropske unije, jeste lični stav pojedinaca ili stav država koje predstavljaju. Kako god da bude, njihovi interesi su očito suprotstavljeni našim. Oni žele da na taj način kako-tako završe to pitanje nekakvim priznanjem i da to skinu s dnevnog reda", rekao je Oliver Ivanović.

Prema njegovim rečima, Srbi i Srbija žele da to pitanje bude kvalitetno rešeno.

"Znači interes postoji na svim stranama, samo što je pristup malo drugačiji. Zato mislim da bi naša težnja da idemo prema EU trebalo da bude pozitivno iskorišćena kao prilika za ozbiljan pomak u svesti među Srbima i da se u tom smislu Srbiji treba pomoći, a ne odmoći postavljanjem nekih nemogućih uslova", naveo je Ivanović.

On je ocenio da je njegov scenario – koji nije status kvo – najbliži realnosti.

"Mislim da Srbija ne sme sebi dozvoliti da prekrši sopstveni Ustav tako što će jednostrano da prizna južni deo Kosova. Po tom 'lakom rešenju', sever bi pripao Srbiji, da kao ne izgubimo sve. To su uprošćeni pristupi", kazao je Ivanović i dodao da bi rešenje za koje se zalaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić samo na mapi izgledalo dobro.

Kako je rekao, "u praksi i u životu to bi značilo da Srbija priznaje onaj deo Kosova na kojem je sve što je za naš identitet važno".

"Na severu se, sem manastira Banjska i Sokolica, ne nalaze neke kulturno-istorijski važnije građevine. Sve drugo je južno. Taj princip razgraničenja je možda bio karakterističan za neki period sredine prošlog veka. Tada to nije urađeno i teško da bi u 21. veku takvo rešenje bilo kvalitetno i održivo", ocenio je Ivanović.

 

Sutra ponovljeno suđenje Oliveru Ivanoviću

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sutra će biti nastavljeno ponovljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, optuženom za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

"Polovinu tih optužbi Vrhovni sud je definitivno odbacio, a jedan deo optužbe ostaje, on ide u ponovni proces. Od 16. avgusta počinje ponovljeni postupak. Nadam se brzom i pozitivnom rezultatu. Naprosto, sa spornim događajem nemam ama baš nikakve veze. Zato sumnjam da bi me bilo koji sud, ma koliko nepravičan bio, mogao osuditi", rekao je Ivanović u intervjuu za Dojče vele.

On nije hteo da spekuliše kome bi više odgovaralo njegovo uklanjanje sa političke scene, albanskoj ili srpskoj strani.

"Nadam se da će ispraviti grešku na ponovljenom suđenju i da će svi građani, bez obzira na to jesu li Srbi ili Albanci, shvatiti da je to, prosto rečeno, bila nameštaljka sa političkom pozadinom", kazao je Ivanović.

Krajem marta počeo je ponovljen postupak protiv Ivanovića koji je 21. januara 2016. godine prvostepeno osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog 14. aprila 1999. godine u južnoj Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i bio je u zatvoru do februara ove godine, kada mu je određen kućni pritvor pošto je sud ukinuo presudu za ratne zločine i suđenje vratio na početak. Sud je u aprilu Ivanoviću ukinuo kućni pritvor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR