Izvor: Beta

Na gastro-turističkoj manifestaciji "Dani banice" u Beloj Palanci koja se završava večeras, umeće u pripremi banice (pite) po kojoj je ova varoš poznata i van granica zemlje predstavilo je 300 učesnica iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske.

Belu Palanku je prema procenama organizatora posetilo oko 25.000 turista, od kojih preko 5.000 građana iz susedne Bugarske.

Vredne domaćice spremale su slane, slatke, integralne i kreativne banice (pite).

Manifestaciju je organizovala TO Bele Palanke uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Promoter je kuvar Nenad Gladić poznatiji kao Lepi Brka.

"Ova manifestacija prevazišla je lokalne okvire. Od banice koja je brend Bele Palanke može da se živi, ali je potrebno mnogo truda. Do pre pet godina nisam ni znao za Dane banice, a sada svi znaju za banicu", rekao je Gladić.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je agenciji Beta da kad je Bela Palanka postala prepoznatljiva po manifestaciji "Dani banice".

"Radimo na zaštiti geografskog porekla banice i naše paprika vrtke. Gradjani naše opštine od proizvodnje banice i gajenjem paprika mogu da žive a mi ćemo im u tome pomoći i povezati ih sa kupcima i sa ministarstvom", rekao je Miljković.

U stručnom žiriju su član Kulinarske federacije Srbije Jordan Nastanović i generalni menadžer Asocijacije šefova kuvara Rumunije Konstantin Zarnesku Radu.

"Daćemo sve od sebe da ocenimo najbolje banice a odlučivaće nijanse", rekao je Nastanović.

Manifestacija će biti završena večeras dodelom nagrada za najbolje banice u sve četiri kategorije i za aranžiran sto.

Pored nadmetanja u pripremi najbolje banice, deca su pravila svoju banicu, organizovana je i radionica "crtanje na brašnu", sajam starih zanata.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.