Marš desničara u Virdžiniji, jedna osoba poginula

Jedna osoba je poginula, a 19 osoba je povređeno kada je automobil uleteo među protivnike marša desničara u američkom gradu Šarlotsvilu. Zvaničnici tog grada i američke savezne države Vridžinije proglasili su vanredno stanje kako bi se sprečilo veće nasilje. Prethodno su dve osobe povređene u sukobu prodesničarskih grupa i kontramitingaša.

Guverner Virdžinije Teri Mekolifi proglasio je vanredno stanje pred održavanje velikog skupa belih desničara u Šarlotsvilu.

Jedna osoba je izgubila život, a 19 je povređeno kada je automobil uleteo u grupu protivnika neonacista, preneo je AP.

Kako navodi agencija, vozač automobila je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

"Potresen sam zato što je ovde izgubljen život", napisao je gradonačelnik Šarlotsvila Majk Signer na Tviteru.

Lokalna policija je saopštila da su tri automobila učestvovala u inicidentu.

Jedan od svedoka izjavio je da je desetak osoba povređeno u incidentu koji je on nazvao "namernim", kao i da je jedna devojka povređena kada se automobil vratio unazad i opet je udario.

Protivnici skupa negodovali su zbog mitinga među kojima su pristalice Kju Kluks Klana i simpatizeri neonacista.

Bi-Bi-Si prenosi da se učesnici marša "Ujedinimo desnicu" protive planovima vlasti da uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacije u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Ranije danas uoči marša, izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i kontramitingaša.

Povređene su dve osobe, saopštila je policija, prenosi Bi-Bi-Si. Policija je ispalila suzvac i biber-sprej na demonstrante. Takođe je saopštila da je nekoliko ljudi uhapšeno pošto je skup u Parku Emancipacije proglašen nezakonitim.

U petak su okupljeni mahali bakljama i uzvikivali "životi belaca vrede" dok su marširali ka Univerzitetu Virdžinija u Šarlotsvilu. Gradonačelnik je osudio marš ocenivši ga kao "paradu mržnje".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво