Zamislite želju: Posmatrajte noćas meteorsku kišu Perseida

Večeras bi bilo lepo ako biste sa nekom voljenom osobom gledali u nebo, jer ćete imati priliku da vidite mnoštvo "zvezda padalica".

Život

Izvor: newser

Petak, 11.08.2017.

17:59

Zamislite želju: Posmatrajte noćas meteorsku kišu Perseida
Foto: Gettyimages

Te "padalice" zapravo su meteori iz roja Perseida, koji svake godine između 25. jula i 18. avgusta priređuju Zemljanima pravi nebeski spektakl.

Ove godine je vrhunac zapravo sutra oko 13 časova, a pošto se sutra uveče očekuje promenljivo vreme, najsigurniji način da sebi obezbedite lep pogled jeste da nebo posmatrate večeras.

Inače, ove godine je meteorska kiša nešto slabija - očekuje se oko 150 po satu, što je nešto manje od 200 meteora, koliko je bilo vidljivo prošle godine.

Takođe, pogled na nebo ometaće mesečina, pa se očekuje da će po jedan meteor biti vidljiv na svakih nekoliko minuta.

Inače, Perseidi su dobili ime po sazvežđu Perseja, odakle prividno potiču. Inače su ostaci komete 109 P/ Svift-Tatl, koja obiđe po jedan krug oko Sunca svake 133 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: