09. avgust  2017. 12.40  →  13.45 | Izvor: Tanjug, FoNet

Vulin: Nije NATO vežba nego - regionalna inicijativa

VALJEVO/BEOGRAD -

Vežba "REGEX 2018" planirana za iduću godinu, u kojoj Srbija učestvuje sa NATO, jeste komandno-štabna vežba, koja se i ranije održavala na prostoru naše zemlje i nije NATO vežba već regionalna inicijativa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksnadra Vulin i poručio da je Srbija neutralna zemlja. Demokratska stranka Srbije zatražila je danas od Vlade Srbije hitno objašnjenje vesti da će sledeće godine u Srbiji biti održana vojna vežba NATO, a od ministra Vulina, koji je svojevremeno izjavio da je NATO "zlo" da razjasni da li je promenio stav.

"To nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo", rekao je Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje da li vežbe u kojima Srbija učestvuje sa NATO menjaju naš stav o vojnoj neutralnosti.

Inicijativa, kako je podsetio, postoji od 2013. godine.

"Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba, koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine", kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja i vežbaće sa svima od kojih može nešto da naučimo, i sa NATO, i sa ODKB.

"Vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi. Dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće ući u NATO pakt", poručio je Vulin.

Dodao je da ne zna šta će se dešavati kad Aleksandar Vučić ne bude vrhovni komandant, i kad ne bude bio predsednik Republike.

"Možda će doći neki drugi ljudi koji će misliti drugačije, ali dok je on vrhovni komandant nećemo ući u NATO pakt, da ne bude nikakve dileme i sumnje", naglasio je ministar Vulin.

Vežba REGEX -18 je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine, a realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulj i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice EU.

Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Naredne, 2018. godine, održavanje vežbe REGEX -18 biće u Srbiji.

U planu je komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama po temi "Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama".

Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO.

REGEX -18 nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji.

Prethodno su realizovane vežbe VIKING-14 i LOGEX -15, kao i jedan segment vežbe COMBINED ENDEAVOUR 2011.

Prva vežba u okviru regionalne inicijative ( REGEX - Regional exercise ) održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije.

Vežba REGEX -15 realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Bosni i Hercegovini uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije.

Ove godine vežba je realizovana u Jordanu uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

DSS: Vlada da objasni vežbu sa NATO

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je danas od Vlade Srbije hitno objašnjenje vesti da će sledeće godine u Srbiji biti održana vojna vežba NATO.

Vlada je dužna da svim građanima Srbije, a najpre porodicama žrtava NATO agresije i onih koji su umrli od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, objasni koji su razlozi da NATO prvi put održava vojnu vežbu u nekoj od država koje su ozvaničile vojnu neutralnost, navodi DSS.

"Nesrazmera u razvijanju saradnje Srbije sa NATO i ODKB već je ukazivala na odstupanje od politike vojne neutralnosti i klizeće uvlačenje Srbije u NATO, čiji su lobisti u vlasti, opozicionim strankama i nevladinim organizacijama sve glasniji", smatraju u DSS.

Kako je navedeno, srpskoj javnosti posebno treba da se obrati ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je svojevremeno, s pravom, izjavio da je NATO "zlo".

"Treba da razjasni da li je promenio stav i time se približio narastajućem horu poštovalaca Severnoatlantske alijanse", saopštio je DSS.

Srodne vesti

Broj komentara: 9

koki  09. 08. 2017. | 14:07
Vazno je da je Srbija neutralna zemlja
Dejan  09. 08. 2017. | 14:42
Potvrđujem da nije nikakva vežba NATO-.a već vežba koja od 2013 se održava kao "регионална иницијатива" i ima za cilj da unapredi bezbednost regionalnih država. Kao neko ko je pratio svaku vojnu vežbu NATO po svetu, ova ne može ni po jednom segmentu biti NATO vežba!
Rada  09. 08. 2017. | 15:22
Samo zli jezici mogu da puste takve gluposti u javnost.
Kosta  09. 08. 2017. | 16:12
Evo sad ce da vam objasni, hocete da vam nacrtaju ili da vam potanko prepricaju? Vecito vi izigravate patriote, a kad treba nesto da uradite za drzavu nema vas nigde.
Danko  09. 08. 2017. | 16:50
Mnogi u svojim glavama utuve ono sto se njima svidja iako u vecini slucajeva toi nije istina, ali im to sluzi kao "argument" za napad.
Pjer  09. 08. 2017. | 17:23
I do sada smo dobro saradjivali sa NATO,ali i sa Ruskom Federacijom !!!
vule  09. 08. 2017. | 20:15
Saradnja DA, pristupanje NE.
Andrija  10. 08. 2017. | 00:31
I da je NATO vezba,prijatelje treba drzati blizu sebe,a neprijatelje jos blize.
Лазар  10. 08. 2017. | 06:53
Србија чува своју војну неутралност.