Čak 230 tona hrvatske robe čeka na granici

E. V. N.

09. 08. 2017. u 10:45

Do kraja nedelje moguće zajedničko rešenje Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske u vezi s fitosanitarnim nadzorom. Lako kvarljiva hrana iz komšiluka, vredna 500.000 evra, poslata na dodatnu kontrolu

Чак 230 тона хрватске робе чека на граници

INSPEKTORI Ministarstva poljoprivrede samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina. Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede samo je deo kontramera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksa na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja", gde spada i Srbija. Zategnuti odnosi između Hrvatske, s jedne strane, i komšija u regionu - Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, s druge strane, poprima pravi ekonomski rat. I to preko leđa proizvođača i seljaka. Oni se najviše nadaju da će se uskoro situacija smiriti, jer s novim nametima za kontrolu robe, ona ne može biti nikako konkurenta onoj iz Hrvatske ili EU, a na gubitku su i hrvatski proizvođači, jer im roba propada usled, zakonski, dugih pregleda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama vezan za povećane ovih taksi:

- Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik, bila je efikasnija kontrola uvoza voća i povrća. Čini se da je procena njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka.

LjAJIĆ: PREGOVARAMO PO CEO DAN - Pregovoramo po ceo dan, ima pomaka, a nadamo se da će konačno rešenje biti pronađeno do kraja nedelje - rekao je, za "Novosti", ministar trgovine Rasim Ljajić. - Tražimo da cene budu usklađene sa onima u okruženju i EU, kao i da ne mogu da budu dve cene, jedna za domaće, a druga za strane proizvođače.

Zemlje iz regiona, među kojima je i Srbija, koje su najviše pogođene novim merama, smatraju da je Hrvatska na ovaj način prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zvanični Zagreb je, očigledno, tražio "rupu u zakonu", mada je jasno da bi "dažbine koje imaju isto dejstvo" mogle da se primene i na neprimereno uvećanu cenu fitosanitarne kontrole.

Jer, na taj način, nesrazmerno visokim nametima, svesno se ometa nesmetani protok robe, što je jedan od osnovnih načela EU. Inače, sam SSP pretpostavlja jake veze i vrednosti koje dele dve strane, želju za jačanjem tih veza i uspostavljanje bliskog i trajnog odnosa koji se zasniva na uzajamnosti i obostranom interesu, što bi Srbiji trebalo da omogući dalje jačanje i širenje odnosa sa EU i njenim državama. EU pažljivo proučavaju da li je Hrvatska prekršila ove odredbe.

- Pozivamo sve strane da učine sve što mogu da bi se problem rešio, započinjanjem konsultacija u dobrom duhu - saopštili su juče za "Novosti" u sedištu Evropske unije u Briselu.


BLIZU DOGOVORA

MINISTAR spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je, za "Novosti", da ima napretka u pregovorima sa Hrvatskom o revidiranju pravilnika kojim su povećane takse za pregled voća i povrća sa 12 na 270 evra.

- Čuo sam se već nekoliko puta sa hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem, ali još pregovaramo - istakao je Šarović. - Ne mogu potvrditi da smo se dogovorili, ali mogu da kažem da ima napretka. U obostranom interesu je da se taj pravilnik koriguje. Tu je ključno pitanje do kog nivoa će biti takse smanjene. Preostao je dogovor oko visine takse po kamionu. Nadam se nekom kompromisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Nuclear Vlasta

09.08.2017. 10:55

Попустићемо ми пред овим изазовом. Зарад евро - интеграција и европског пута Србије.

Nuclear Vlasta

09.08.2017. 11:36

@Nuclear Vlasta - Чему оволико негативних оцена? Па зар није европски пут званична политика ? Колико је пута речено да морамо да се жртвујемо па ће за две - три године бити боље ? Ево праве прилике за жртвовање на том путу. Немојте тако !

Steva

09.08.2017. 12:21

@Nuclear Vlasta - Ne, nikako ne treba popustiti, jednostavno bojkovati to tržište i robu usmeriti na druga tržišta, koja cene i poštuju našu robu i proizvode.

Hrvoje

09.08.2017. 11:59

@Alfa.. - Da li da usput i date otkaz svim radnicima koji rade i prodaju tu robu u trgovinama po Srbiji, te primaju plaću i od toga žive, a da ne govorimo koliki se porez uplaćuje u budžet Srbije, ili to ipak ne?

NijeTacno

09.08.2017. 15:06

@Alfa.. - @Hrvoje; Nijedno novo radno mesto nije otvoreno dolaskom hrvatskih "biznismena" nego su samo preimenovane stare firme itd. Isto tako - ni nestankom hrvatskih firmi Srbija ništa ne bi izgubila ( naprotiv ! ) jer hrvatske firme nisu ništa ni donele ( tržište, znanje, tehnologiju) već samo parazitiraju na račun srpske ekonomije i iznose pare. Da nije bilo korupcije - ne bi se oni nikada ni razmileli po Srbiji, posebno tako bez reciprociteta,

Mirko

09.08.2017. 15:50

@Alfa.. - Hrvoje, vidiš da je Alfa ograničen pa ne razmije to o čemu pričaš. Bolje da i dalje kao i dosad navlači onu stvar.

Jes'

09.08.2017. 20:14

@Alfa.. - mi bez Rvata nismo znali kako se radi i zarađuje... sikter, more.

vladimir

09.08.2017. 11:07

Oprobano.Zaustavite njihov prevoz robe i posle par dana će sami ukinuti njihov napad na Srbiju

gedza

09.08.2017. 11:25

E tako se to radi ... isti tretman i ako sam sebe ne cennimo i drugi nece da nas cene...

Svasta

09.08.2017. 11:36

Meni se čini da je ovo samo simbolično umesto da se uvedu recipročne kontramere. Zamazivanje očiju narodu, ali barem smo saznali da sve do danas uopšte i nije bilko nikakve kontrole ispravnosti robe iz hrvatske.

gari

09.08.2017. 11:39

Ovo je samo desetak šlepera, "sila" smo nema šta !! Ajmo malo da "češljamo" njihove trgovine po Srbiji (recimo Idea), finansijsku ispravnost(plaćanje doprinosa, penzije , socijalno...), pa onda ispravnost proizvoda, da li su atestirani, kakva je ispravnost poljoprivrednih proizvoda... možemo do sutra da nabrajamo. Šta bi sa "AGROKOR-om" ?? Da vidimo... ajde bando iz skupštine, radite nešto, ili ...

maniks

09.08.2017. 11:55

Srbija je trebala istog momenta da zaustavi protok hrvatske robe bez zalbi Evropi i ko zna kom jos jer njihov odgovor je poznat. To je jedino resenje . Sada prvo na proveru proizvodi PIK Vrbovec , 0 % masti a ostali sastav ko zna sta sadrzi, iskreno kad udjem u prodavnicu njihovi proizvodi sto bi rekao Sojic, osica se,, a od muke ne mogu da kupim ni nase proizvode.

slobodanka

09.08.2017. 12:09

Vracajte im robu!!! neka se snalaze kako znaju. Svega toga sto uvozite imamo i mi u Srbiji. Imamo i za nas i za izvoz u drzave koje postuju pravila robnih razmena i pridrzavaju se istih.

Mirko

09.08.2017. 15:48

@Seka - Kad nemaš para za kavitetnu robu. Kad si zadnji put probao Bajaderu?

A zašto bi probao bajaderu

09.08.2017. 20:13

@Seka - To je štetno po ljudski organizam... Osim toga, kvalitet proizvoda, pre i danas, nema veze...

Deda Nole

09.08.2017. 12:55

Kad god evropa hoce nesto da nam preporuci koriste za to hrvate nista novo na zapadu protekcionizam je i dalje njihov glavni cilj kao i ameri koji ce uskoro poceti svima da lupaju takse na uvoz robe,a to je tako normalno na zapadu jer SSP vazi samo za clanice EU dakle za katolicki deo evrope za ostali ne vazi zar vam to gospodo mislioci nije jasno zato moramo uvesti reciprocitet za sve iz evrope.

марко

09.08.2017. 13:39

шта је ту чак 230 тона, па то је само десетак камиона! :)

Деки

09.08.2017. 13:44

Вратите хрватинама те сплачине, нека хране њихову Пикушу! Стоп за хрватске производе, стоп за све што носи префикс "хрватско"! Хајде да се мало опаметимо, крајње је време...

bg

09.08.2017. 13:57

sve je to hr skart roba ,odgovorno tvrdim losijeg kvalita od srpske ,mije steta ako propadne

samo istina

09.08.2017. 14:01

Do kada EU misli ponizivati Srbiju, Republiku Srpsku, Makedoniju, BH-Federaciju i Crnu Goru za račun Hrvata i Hrvatske. Oni pozivaju na dogovor sa Hrvatskom koja je započela s blokadom i ucenama i nikome ništa jer su oni čedo i miljenici te iste EU. Treba bar mesec dana držati hrvatsku robu na čekanju da se nauće pameti. Ali NE ovi naši poslušnici samo slušaju EU koja nas sustavno ponizava i uništava.

bora

09.08.2017. 14:13

A Rvacka mislila da im region IZVUCE "Agrokor" iz dubioza,da, da....., samo eto, ne kopcamo se na ledja!!!

Sone

09.08.2017. 14:15

Neka nabroji neko koje su sve nase firme prodati Hrvatskoj,koji proizvodi vise nisu nasi.

dr mr prc

09.08.2017. 14:18

pre nekog vremena vidim njihovu cajnu , neka krem boja ,na sta to lici boze ti sacuvaj i mi to uvozimo ,licno nisam nista njihovo kupio pa ima jedno 10 tak godina , srbi uzmimo se u pamet.,

Avram

09.08.2017. 14:53

Do sada i nisam toliko pazio gde kupujem,cija je radnja,roba,i slicno,ali ovi nastrani i nadrti hrbati su me bas dobro opomenuli,a ne samo mene,vec mnoge u ovom regionu da znamo za dalje sa kim imamo posla

boca

09.08.2017. 15:05

230 tona??? To je manje od deset šlepera.I to nisu nikakve sankcije da se razumemo,to je ZALUĐIVANJE srpske javnosti i politika postojeće vlasti da se zavuče građanima srbije u d...Sram da vas bude.Blokada treba da bude višestuko jača nego njihova da bi se dozvali pameti.ČESTO SE PITAM DA LI U SRBIJI VLADAJU CROATI ILI SRBI.Naše mere treba da budu "fik i gotovo".Eto tako se to radi u civilizovanom zemljama.Pozdrav redakciji.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

09.08.2017. 15:06

sve ćete vi to kupiti i pojesti i misliti da je to iz Srbije. Trgovcima je jako teško stati u kraj pogotovo u zemlji kao što je Srbija,

ŠoneBG

09.08.2017. 18:40

@IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/ - Alo, splitski, ja i kada kupujem hrvatsko ne razmišljam kao bolesnik, znam da je to neko sadio i gajio,znoj je znoj, srpski ili hrvatski, i ako je to uradio kako valja ja ću njegov trud ispoštovati. A za sve one druge poruka, neka potraže stručnu pomoć, i neka ne preskaču terapiju.

A ti znaš

09.08.2017. 20:12

@IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/ - kako je u Srbiji. Ne znaš ni kako je u Rvackoj, toliko vam je HRT isprao mozak...

slucajni citalac

10.08.2017. 12:43

Pa mi da smo prava Drzava, a ne banana drzava, ne bi se ovo ni desavalo.EU nas pocenjuje, samara , pljuje i ponizava a mi cutimo i jos tapsemo.Pa gde to ima osim kod nas.Ja nikada nisam nista kupio sto je direktno uvezeno iz Hrvatske,ali sta da radimo sa proizvodima koje Hrvati proizvode u Srbiji?