Kanađani bez znanja jeli GMO ribu

Kanadska kompanija Akva Baunti saopštila je u finansijskom izveštaju o svom poslovanju da je prodala pet tona genetski izmenjene ribe, atlantskog lososa, što je prva takva prodaja u svetu.
Međutim, kanadski potrošači nisu znali šta kupuju jer na etiketama nije bilo oznake da je riba odgajena sa genetskim izmenama, saopštila je Kanadska akciona biotehnološka mreža.
 
U saopštenju za novinare koji prate rad kanadskog parlamenta i vlade dodaje se da prodajom genetski izmenjenog lososa nije prekršen zakon, jer je takvu prodaju odobrila Kanadska agencija za kontrolu hrane, a označavanje takve vrste hrane nije zakonski obavezno.
 
U saopštenju se dodaje da službe federalne vlade ne prate genetski izmenjene proizvode na tržištu, a poslanici parlamenta u Otavi u maju nisu podržali predlog zakona za obavezno označavanje takvih proizvoda.
 
"Niko ne očekuje da kompanija Akva Baunti zna gde se nalazi genetski izmenjena riba losos niti je ta kompanija otkrila gde je takav losos prodavan. Neposredan 'lek' bi bio da ga prodavnice hrane ne drže", izjavila je predstavnica Biotehnološke mreže Lusi Šarat. "Kad je reč o genetski izmenjenoj hrani, kanadski potrošači kupuju na slepo", zaključila je ona. 
  • A deca?

    09.08.2017 10:13
    Renomirana firma smrznutog
    A tek što mi jedemo bez ikakvog saznanja... tako bilo suđeno učesnicima i uvoznicima.
    Lično sam gledao sa laptopa odvratnog.... ime firme zabranjeno spominjati.
    Uvozi i radi sa smrznutim.
    Gledao sam kako menja fakturu - otpremnicu za smrznutu ribu iz Indonezije, ozračenu,
    da je kao došla sa Aljaske.
    Izmena se radi u luci Hamburg, pre transporta u Srbijicu micu.
    A tome ima godina. Mogu zamisliti šta tek danas rade, licencirano, s abar kodovima sa odobrenjima i znanjem uštvi iz vlasti.
  • Sloba

    09.08.2017 09:47
    Kanada?
    Kompletna vest sa sve glumom ludila i od strane kompanije i od strane vlasti, kao da je dosla iz Srbijice a ne iz velike i kul Kanade. Evo ne znam.
  • pera

    09.08.2017 08:58
    ..
    Pa ok, al realno nije nikakav problem, posto nema ni jednog naucnog dokaza da su GMO stetni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet