Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga oko Daimlerovog mita


Iznos mita koji je posljednjih desetak godina plaćen hrvatskim političarima iznosi preko 4 i po milijuna eura, priznala je njemačka tvrtka Daimler AG na američkom sudu. Bivši članovi Račanove vlade u čijem mandatu je potpisan ugovor o isporuci Deimlerovih vatrogasnih vozila negiraju da su primili bilo kakvo mito i traže hitnu istragu.

Hrvatska policija pokrenula je akciju nakon priznanja njemačke tvrtke Daimler da su neimenovanim hrvatskim političarima od 2002. do 2008. godine dali oko 4,7 milijuna eura mita. Ivana Modrić iz Ravnateljstva policije za RSE kaže:

„Policija je primila zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za provođenjem izvida u ovom slučaju što ga spominjete – 'Daimler Chrysler'. Ne možemo reći ništa konkretnije o kojim radnjama i o kojim mjerama se radi, ali javnost će biti pravovremeno obaviještena o rezultatima.“

Nakon postignute nagodbe s američkim vlastima, Daimler je za sada priznao davanje mita u dvije od 22 države za koliko ih se sumnjiči – u Rusiji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je to bilo povodom ugovora iz 2003. godine o isporuci 210 Daimlerovih vatrogasnih vozila po cijeni od 85 milijuna eura. Isplate za neimenovane hrvatske vladine dužnosnike išle su preko tvrtke IM Metal iz Ozlja nedaleko Karlovca u visini od oko 3,02 milijuna eura, te preko off shore kompanija - Biotop i MRC, iz Delawarea i Wyominga, u visini od 1,6 milijuna eura. Ozaljska tvrtka IM Metal poznata je u hrvatskoj javnosti, ali i šire kao renomirani proizvođač oružja koji već dvadesetak godina posluje s hrvatskom Vladom.

Ljubo Jurčić, Foto: Enis Zebić
Vladajući HDZ je na prve vijesti o podmićivanju temeljem ugovora što ga je potpisala Račanova vlada sa socijaldemokratskom većinom likovao, međutim novi podaci govore da je „podmazivanje“ trajalo i u mandatima dviju Sanaderovih HDZ-ovih vlada. Bivši članovi Račanove vlade negiraju primanje bilo kakvog mita i traže hitnu istragu. Za RSE govori potpisnik ugovora o kupoprodaji vatrogasnih vozila, tadašnji ministar gospodarstva Ljubo Jurčić:

„Što se tiče samih ugovora, ja tu ne znam ništa posebno, budući da je hrvatska Vlada donijela odluku da na temelju tih ugovora treba iskoristiti priliku i uspostaviti dugoročnu suradnju sa 'Daimlerom' kao sa velikom i vodećom kompanijom u proizvodnji, i ja kao ministar gospodarstva sam bio zadužen da ugovor o dugoročnoj suradnji sa 'Daimlerom' i potpišem. I to je više-manje sve što ja o tome znam.“

'Podmazivana' i Srbija


Ovo nije dobra vijest, kaže Jurčić:

„Ova informacija iz Amerike je vrlo ružna za hrvatsku državu jer se nalazi na popisu od 22 zemlje koje su prihvatile korupciju, za ondašnju hrvatsku vladu koja je sklapala te ugovore, štetna je za hrvatsku politiku, i pogotovo za nas koji smo te ugovore potpisali.“

Šime Lučin, Foto: Enis Zebić
Za promptnu istragu i kažnjavanje korumpiranih založila se danas i premijerka Jadranka Kosor. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, u čiji resor je spadalo i vatrogastvo, kaže kako je razočaran viješću o Daimlerovom priznanju, jer još uvijek previše toga visi u zraku:

„Ja sam ipak očekivao da ćemo nešto više doznati nakon ovog dogovora u Americi. Ali dobro, ostaje ova druga instanca u koju ja stvarno vjerujem – Državno odvjetništvo odnosno Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Ja vjerujem da će se oni potruditi - s obzirom da je to velika priča i da sada ima i međunarodnu dimenziju – da li preko međunarodne pravne pomoći, da li tragom novca i utvrditi tko je dao mito, kome ga je zapravo dao, kada ga je dao i koliko, pa da se to definitivno skine s dnevnog reda. Jer, ako se to ne napravi, ljaga na mom imenu i imenu mojih kolega će ostati stalno visiti, a meni nikako nije u interesu da to takom ostane.“

Od država u regiji koje se nalaze na Daimlerovom popisu zemalja čiji su političari „podmazivani“ je i Srbija. U ozaljskoj tvrtki 'IM Metal', preko koje je išla većina podmićivanja, i dalje nitko od odgovornih nije dostupan.
XS
SM
MD
LG