Utorak, 01.08.2017.

12:44

Palestinci ne daju jevrejima da se mole u svetilištu

Stotine Jevreja posetilo je sporno jerusalimsko svetilište povodom jevrejskog dana žalosti zbog uništenja drevnih jevrejskih hramova koji su se tamo nalazili.

Izvor: Beta/AP

Palestinci ne daju jevrejima da se mole u svetilištu
Getty images

To mesto, sveto i za Jevreje i za muslimane, bilo je nedavno u središtu napetosti nakon što je Izrael postavio detektore za metal na ulazu posle oružanog napada 14. jula u kome su poginula dva izraelska policajca.

Svetilištem na kome se sada nalaze džamije Al Aksa i Kupola na steni upravljaju muslimani, a Izrael je zadužen za bezbednost. Muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole, a Jevreji mogu da ulaze samo u određenim satima i ne mogu da se mole.

Policijska portparolka Luba Samir rekla je da je šestoro jevrejskih posetilaca uklonjeno sa svetilišta jer je prekršilo propise. Ona je takođe rekla da je uhapšeno troje Jevreja i jedan musliman posle manje tuče.

Azam Katib, direktor muslimanske uprave Vakf, rekao je da je 870 Jevreja došlo da poseti svetilište povodom dana žalosti Tiša be Av.

On je to označio potezom "bez presedana" i rekao da se takva praksa mora zaustaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: