01. avgust  2017. 08.20  →  22.40 | Izvor: Tanjug, RTV

Hrvatska povećala takse, blokira uvoz iz Srbije

BEOGRAD, BATROVCI -

Hrvatske koja je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i Srbija. Odredila je i takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da ćemo zajedno sa Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom pripremiti dokument o štetama koje izaziva takva odluka i uputiti ga Vladi Hrvatske.

video icon

Kako prenosi beogradski list, manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donela ne bi mogla da se tiče samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom.

Međutim, kako "Politika" nezvanično saznaje, odgovor Srbije mogao bi da, na primer, bude "detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske", što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu.

Prema navodima beogradskog lista, najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju i preko leđa srpskih poljoprivrednika.

Nove cene taksa su 22 puta više od dosadašnjih - umesto 90 kuna (12 evra) sada ih naplaćuju 2.000 (270 evra), piše list.

"Jasno je kako će se nove mere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, pre svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije", ocenjuje "Politika".

Iz Hrvatske su tu odluku obrazložili da im je "dosta da idu niz dlaku zahtevima Evropske unije i ustezanja od zaštite svojih seljaka".

"Politika" primećuje da su se onda očigledno poslužili vancarinskim merama.

Kako objašnjava, oni koji voće i povrće uvoze, na primer, iz Srbije i Makedonije, moraće da povećaju cene, pa će u prednosti biti domaća roba.

Na uvoz iz EU se ne može uticati, ali na onaj iz trećih zemalja može, rekao je predsednik hrvatske Privredne komore, komentarišući ovih dana novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede te zemlje.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona.

U izvoru Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

Odalović: Kontramerama Hrvatskoj do rešenja za uvoz-izvoz

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas da Srbija mora da preduzme kontramere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rešenje u obostranom interesu.

"Nažalost, s vremena na vreme nama se raznim administrativnim i nekim drugim merama šalju poruke koje sigurno ne idu u susret i u prilog našim željama da kvalitet naših odnosa sa Hrvatskom podižemo na viši nivo", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS.

Za hrvatsku meru koja, kaže, uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ističe da je "samo naizgled administrativne prirode".

"Hrvatska će verovatno ovim merama poslati poruku da želi da štiti svoje proizvode, ali mislim da nije samo to ta poruka, i verujem da ćemo kontramerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sednemo i porazgovaramo i da nađemo rešenje gde će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj, i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru", zaključio je Odalović.

Ljajić: Odluka Hrvatske kršenje SSP, obratićemo se Briselu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je danas, povodom uvođenja vancarinskih barijera od strane Hrvatske prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i drugih zemalja koje nisu članice EU, da se radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Hrvatske, te najavio da će Srbija zbog toga da se obrati Evropskoj komisiji I tražiti da se preispita odluka zvaničnog Zagreba.

"Ovde se očigledno radi o drastičnom kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU od strane Hrvatske, i to u članu 36. stav 1. u kome se kaže da 'od dana stupanja Sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane'" ukazao je Ljajić u izjavi Tanjugu.

Zbog toga, kako je najavio, već danas će se Srbija obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se preispita odluka Hrvatske kao članice EU.

Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, je dodao i da se, što se tiče reakcije Srbije na ovu odluku Hrvatske, neke od mera koje su vezane za pojačan fitosanitarni nadzor već sprovode.

Najavio je da će biti kontaktirane i zemlje regiona, pre svega Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe pogođene ovom hrvatskom merom, u cilju zajedničkog nastupa pred Evropskom komisijom radi zaštite naših ekonomskih interesa.

"Odluka Hrvatske predstavlja i drastično kršenje pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja govore o tome da ne sme biti diskriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina", podvukao je Ljajić.

"Mi ne želimo nikakav trgovinski sukob sa Hrvatskom, jer on nije u interesu ni jedne ni druge zemlje. Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije", zaključio je on.

BiH će reagovati na povećanje taksi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da će BiH reagovati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća, izveštava Radio-televizija Republike Srpske.

Šarović je rekao da se BiH i dalje suočava sa brojnim barijerama u spoljnotrgovinskoj razmeni, a poslednji primer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom povećanju takse.

"Takse su povećane 10 puta i umesto 10-15 evra sada iznose 100-150 i ne znam koliko evra. Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati", poručio je Šarović u Sarajevu na prezentaciji spoljnotrgovinske razmene BiH.

On je istakao da se obavljaju konsultacije između ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja CEFTA kako bi možda bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Strahuju da će ponovo čekati satima

Hoće li nove mere koje počinju da se sprovode kada je u pitanju izvoz u Hrvatsku i pojačan nadzor usporiti i otežati prolazak granice vozači kamiona još uvek ne znaju. Strahuju da će ponovo čekati satima i da će zbog toga dolaziti do kvarljivosti robe koja je predmet trgovanja, pa će samim tim biti na gubitku.

Na graničnom prelazu Batrovci čekanja za teretni saobraćaj već su oko sat vremena, a nadležni ističu da još uvek nemaju informaciju kako će se novonastala situacija odraziti na prolazak kamiona.

Pretpostavke su da Hrvatska najnovijom odlukom da promeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, pokazuje da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, ali u ovom slučaju na uštrb zarade srpskih poljoprivrednika.

Prema podacima Privredne komore, Srbija je u 2016. godini izvezla robe u Hrvatsku u vrednosti od 116 miliona evra, a uvezla za 79 miliona. U izvozu Srbije dominiraju ulje i uljarice, smrznuto voće i povrće, pa akcizna roba, piće i duvan.

Tokom dana kontaktirali smo nadležne u upravi Carina kao i u Ministarstvu poljoprivrede, ali do zaključenja priloga nismo dobili informacije koje bi mogli da saopštimo javnosti po pitanju proširenog spiska od strane Hrvatske.

Hoće li biti kontra mera kao što je detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske, što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju da prekinu, ostaje da se vidi kako će se odvijati situacija u narednim danima.

 

Broj komentara: 5

СЕНОВИЋ  01. 08. 2017. | 14:02
Ако бисмо узвратили истом мером били бисмо на дебелом добитку. Али, нема ко.
Vesa  01. 08. 2017. | 15:43
Sta tu ima lose? Neka i nasa drzava na taj nacin zastiti svog seljaka, a ne da sve uvozimo. Beli luk iz Kine, pasulj iz Makedonije, cak i krompir iz okruzenja, voce ko zna odakle i konacno da spomenemo i to cuveno meso za koje se cak sa sigurnoscu ni ne moze znati odakle nam stize.
jobi  01. 08. 2017. | 18:27
e moja Srbijo jel Vam sad jasno koliko mrze a mi kupujmo u IDIA gledajte sta kupujete i gde
Raush  01. 08. 2017. | 23:40
Uzvratiti reciprocno. Evro-Azijska trgovinska zona je buducnost Srbije, ne da nas ucenjuju grobari naseg naroda.
Sremac  02. 08. 2017. | 10:05
Sve može do jednom,ja mislim da je došlo vreme,da se neko u ovoj zemlji,duboko zamisli i upita,kuda dalje i kojim putem dalje,jer ovo sve sto smo do sada uradili i radimo,ne vodi nas nigde?Sa nama su već počeli svi da se poigravaju,ucenjuju i manipulišu,od naj jačih sila,do onih koji nikada u svojoj istoriji nisu bili,ni crno ispod nokta,Srpskom narodu i državi,ima li kraja ovoj politici popuštanja?