Capital.ba

Evropske berze podstaknute energetskim sektorom

26.07.2017. / 14:50

LONDON, Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, a najviše u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem rastu cena nafte.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.472 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,30 odsto, na 12.296 bodova, a pariski CAC 0,45 odsto, na 5.185 bodova.

Najviše su jutros, 0,8 odsto, porasle cijene akcija u naftnom i gasnom sektoru.

To se zahvaljuje daljem rastu cijena nafte, već treći dan zaredom, nakon što su juče objavljeni podaci pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošle nedelje oštro pale.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1 podsto, na 48,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,8 odsto, na 50,60 dolara.

Podršku naftnom i gasnom sektoru pružaju i dobri poslovni rezultati kompanija, kao što je Tullow Oil, čija je akcija jutros poskupela više od 3 odsto.

S druge strane, crna akcije UniCredita pala je 0,7 odsto, nakon što je ta italijanska banka izvjestila da je pretrpela hakerske napade na podatke klijenata.

Najviše pažnje ulagača i danas privlače poslovne izveštaje kompanija. Dosad je otprilike četvrtina kompanija iz sastava STOXX 600 indeks izvestila o rezultatima, pri čemu ih je, prema podacima Thomson Reutersa, 40 odsto nadmašilo očekivanja analitičara, dok ih je 48 odsto podbacilo.

A na azijskim brrzama se jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Ulagači su oprezni jer će danas biti objavljene odluke čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne sednice.

S obzirom da rast američke ekonomije nije baš impresivan, a da je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa centralne banke, analitičari procjenjuju da Fed neće biti previše agresivan u najavama u vezi smanjenja bilansa i povećanja kamatnih stopa.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, na 20.050 bodova. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!