Vesti

0

Lončar: Sve planirane zdravstvene kartice su odštampane

Autor: VV

Izvor: Beta

Lončar: Sve planirane zdravstvene kartice su odštampane

Izvor: Foto: prtscr ytb

"U toku je podela zdravstvenih knjižica građanima kojima su knjižice odštmpane. Sad samo fizički treba da ih prime", kazao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je ocenio da je organizacija trebalo da bude bolja i da nije zadovoljan kako je sve urađeno.

"Moraće iz toga neke pouke da se povuku i neki ljudi će morati da snose konsekvence", kazao je Lončar.

Na pitanje da prokomentariše kašnjenje overe novih zdravstvenih kartica Lončar je kazao da je problem što u Srbiji mora biti urađena reforma zdravstvenog sistema.

"Reforma zdravstvenog sistema podrazumeva da se pređe na elektronski vid i da nemamo te probleme. Totalno je nelogično da vi platite sve doprinose za zdravstveno osiguranje i da se to ne vidi i da vi morate ručno da odnesete. Radi se novi sistem da se to istog sekunda kada to uradite prepozna", naveo je on.

Lončar je kazao da se mora voditi posebno računa jer je reč o posebno osetljivim podacima i moraju biti adekvatno zaštičeni.

On je naveo da uskoro sledi uvođenje "e recepta", kao i da hronični bolesnici neće morati da idu po recepte kod lekara svaka dva meseca.

Na pitanje da komentariše najavu formiranja Komisije za nestale bebe Lončar je rekao da se traži najbolje rešenje.

"Imali smo razgovore sa ljudima iz Evropske komisije koji su insistirali na zakonu. U Udruženju roditelja insistiraju na Komisiji... To su stvari koje se rešavaju. Stalo nam je da se te stvari reše. Da li će to da bude Komisija, da li zakon, šta god ajde samo da rešimo, da više nemamo taj teret", naveo je Lončar.

On je kazao da ima više ideja i da će se videti koja je najbolja.

"Sve smo uradili da u Srbiji to više ne može da se desi", naveo je on.

Upitan da prokomentariše predlog Svetske banke o uvođenju centralizovanih javnih nabavki lekova na recept po generičkom nazivu Lončar je rekao da je imao sastanak sa predstavnicima svetske banke i da je potrebno da se uradi temeljna analiza trišta u Srbiji i da odluka ne može da se donese bez toga.

Lončar je naveo da se već krenuli u analizu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR