Ekonomija

0

Stojiljković: Očigledno da su pritisci na radnike Fijata bili veliki

Autor: VV

Izvor: Beta

Stojiljković: Očigledno da su pritisci na radnike Fijata bili veliki

Izvor: Foto: Medija centar Beograd

On je za agenciju Beta rekao da rast plata zavisi i od rasta proizvodnje, a pošto je to za radnike Fijata isključeno, krajnje je vreme da se postavi pitanje čije interese štiti vlast: da li građana i radnika, ili kapitala.

"Vlast, pre svega premijerka Ana Brnabić, na početku štrajka Fijatovih radnika je pokazala dobru volju za posredovanje, posle toga počinju priče da štrajk nije dobar i na kraju ona tvrdi da je u protest radnika politika umešala prste", rekao je Stojiljković.

Dodao je da ako Brnabić pretenduje da bude ekspert, mora i da dokaže svoju tvrdnju da je u štrajk Fijatovih radnika umešana politika.

On je ocenio da je Zakon o radu koji je donet pre tri godine lošiji od ranijih, iako je najavljen kao napredniji, a ustvari je suzio prava zaposlenih i poožaj i zaposlenih i nezaposlenih svodi na "prekarne oblike rada, odnosno nesiguran status, povremene i privremene poslove, zapošljavanje preko agencija na lizing..."

"Zakon o radu redukuje prava i rad čini što jeftinijim i ne sadrži ono što se zove evropski socijalni model zbog čega je u donjem delu socijalne lestvice. Još lošije od toga je način na koji se sprovodi u praksi", rekao je Stojiljković.

Radni sporovi, po njegovim rečima, traju predugo, a inspekcije ne reaguju kada bi trebalo, što "slovo zakona čini još gorim".

Dodao je da je privreda Srbije spoj partijskog upravljanja i zapošljavanja, i povlastica prema investitoru na uštrb socijalnih prava.

"Vlast se servilno ponaša prema stranom kapitalu, garantuje jeftinu radnu snagu, a građanima govori da je to nužno zbog smanjenja nezaposlenosti", rekao je Stojiljković.

On je ukazao da je smanjenje stope nezaposlenosti najvećim delom postignuto zapošljavanjem na privremenim i povremenim, kao i na nekvalitetnim i teško održivim poslovima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR