Nadležni u vlasti obećali su da će platiti eventualnu štetu i gubitak zbog neprenošenja utakmice Lige šampiona, a reč je o poslu čija bi vrednost zajedno sa štetom mogla da iznosi i do četiri miliona evra, ističe za Danas Aleksandar Tijanić, direktor Radio-televizije Srbije (RTS). On objašnjava da RTS nije mogao da preuzme tu odgovornost na sebe.

– Dobili smo zahtev od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da nastavimo prenos Skupštine, što smo mi najpre odbili, jer je ugovoren prenos Lige šampiona. Međutim, ponovo smo dobili molbu da ne prekidamo rad parlamenta, tako da smo doneli odluku da ipak nastavimo sa prenosom – objašnjava Tijanić.

Tijanić napominje da RTS i Skupština imaju neku vrstu „džentlmenskog sporazuma“, prema kojem parlament dostavlja svoj plan rada za dva-tri meseca. Sa druge strane, RTS šalje Skupštini raspored programa, čiji termini ne mogu da se pomeraju, a reč je uglavnom o sportskim prenosima. U takvim slučajevima, kako navodi Tijanić, RTS nastavlja da snima zasedanje parlamenta, koje se naknadno emituje.

– Skupo smo platili prava na prenos Lige šampiona. Reč je o milionskim sumama. Ugovorena pravila u vezi sa tim su veoma stroga, tako da smo u obavezi da 15 minuta ranije pustimo najavu, a nakon utakmice da emitujemo i govore. Prema ugovoru, nemamo pravo na snimak, već samo na direktan prenos – ističe Tijanić.

Prema njegovim rečima, RTS je zbog neprenošenja utakmice za sada primio više hiljada poziva nezadovoljnih građana. Tijanić kaže da još nisu dobili reakcije sponzora, jer će to verovatno trajati nekoliko dana.

– Zbog teme i situacije, ovog puta smo nastavili prenos Skupštine, umesto utakmice, i sledeći put ne dolazi u obzir, jer to predstavlja neku vrstu ataka na javni servis. Iscrpeli smo spremnost da parlament uređuje javni servis, što je nedopustivo – objašnjava Tijanić.

Prema njegovim rečima, RTS je juče trebalo da pošalje i pismo predsednici Narodne skupštine, u kojem će saopštiti da se više neće ponoviti nešto slično.

Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije, kaže za Danas da je Skupština zamolila RTS da, ukoliko može, prilagodi svoj program temi od izuzetnog značaja o kojoj se raspravljalo u parlamentu. On dodaje da su zamolili RTS da imaju razumevanje za temu Deklaracije o Srebrenici i postupe po tome u okviru svojih mogućnosti.

– Zahvalni smo RTS-u što je omogućio prenos sednice Skupštine, ali nemamo obavezu da nadoknadimo eventualne finansijske gubitke RTS-u. U tom delu mi nismo moćni niti imamo mogućnosti da nadoknađujemo eventualne troškove koji su nastali niti smo se na to prethodno obavezali. To je bila korektna molba zbog važnosti teme – navodi Odalović.

Advokati analiziraju ugovore

Iz kompanije Ujedinjene srpske pivare, koja je članica Hajneken grupe, kažu za Danas da je advokatskim timovima potrebno nekoliko dana za „potpuno sagledavanje kompleksnih ugovora koji se tiču prenosa Lige šampiona budući da se radi o globalnom svetskom sponzorstvu i vrlo striktnim uslovima koje ne postavljaju sponzori, već UEFA“. Kako dodaju, Ujedinjene srpske pivare će o detaljima obavestiti javnost kada dobije tumačenje ekspertskih timova. Hajneken grupa je jedan od sponzora Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari