Sreda, 19.07.2017.

11:28

FR: Zna se ko je gazda, načelnik Generalštaba dao ostavku

Načelnik Generalštaba francuske vojske Pjer de Vilije podneo je danas ostavku na tu dužnost zbog nesuglasica s predsednikom Emanuelom Makronom.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

FR: Zna se ko je gazda, načelnik Generalštaba dao ostavku
Makron, Getty images

Vilije je u saopštenju naveo da ne oseća da može da komanduje francuskim vojnim snagama, koje treba prema njegovom mišljenju da garantuju zaštitu Francuske i francuskog naroda, preneo je AFP.

Do nesuglasica između Vilijea i predsednika Emanuela Makrona došlo je prošle nedelje, kada je načelnik Generalštaba francuske vojske izjavio pred parlamentarnim komitetom da neće dozvoliti da francuske oružane snage ostanu kratkih rukava, zbog planova da budžet bude smanjen za 850 miliona evra.

Makron je na to odgovorio: "Ja sam gazda" i naveo da "postoji razlika u stavovima", kao i da je "to izjava načelnika Generalštaba, koji će promeniti svoju dužnost".

Na mesto Vilijea biće imenovan Fransoa Lekuantr, karijerni oficir koji je vodio evropsku misiju za obuku u Maliju. Portparol francuske vlade Kristof Kastaner potvrdio je danas ovo imenovanje.

Lekuantr je služio u Sarajevu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-iz, a nedavno je vodio misiju u Maliju koja je pomagala u borbi protiv islamskih ekstremista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: