Bugari hvale srpske raketaše, Amerikanci oborili cilj tek iz šestog pokušaja

Bugarski specijalizovani vojni portal "Pan" ocenio je da su posade 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije izvele "veoma impresivno" gađanje na poligonu Šabla na Crnom moru i pogodile sa svih pet raketa, dok su američki "protivavionci" tek iz šestog pokušaja uspeli da obore cilj u vazduhu.

Pripadnici 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije završili su juče bojevo gađanje na poligonu Šabla. Koristili su raketne sisteme "neva" i "kub", sa ukupno pet raketa, i oborili oba cilja po kojima su dejstvovali.

S druge strane, kako navodi portal Pan, američke posade su dejstvovale raketnim sistemom "avendžer", odnosno raketama "stinger", ali nisu uspele ni da zahvate cilj u prva četiri pokušaja. Tek u petom pokušaju su uspeli da zahvate cilj, odnosno da ostvare uslove za lansiranje, ali je raketa promašila. U šestom pokušaju oborena je meta.

Uprkos tome, bugarski sajt je pozitivno ocenio izgled i opremu američkih vojnika, dok je za njihovo ponašanje rečeno da je veoma profesionalno, odnosno da su se ponašali kao da su zaista u ratu.

Kako navode bugarski domaćini, veoma dobar rezultat ostvarile su i ukrajinske posade koje su dejstvovale prvom generacijom raketnog sistema S-300. Ukrajinci su gađali metu dvema raketama i obe su pogodile.

Na bojevom gađanju su učestvovali i bugarski raketaši kao i piloti aviona "mig 29", koji su gađali mete u vazduhu raketama sa infracrvenim navođenjem.

Zbog nemirnog mora, koje je odnelo neke mete, nisu održani napadi jurišne avijacije i helikoptera na ciljeve na vodi.

Raketašima Vojske Srbije ovo je bilo četvrto gađanje na poligonu u Bugarskoj. Prethodna gađanja obavljena su 2010, 2011. i 2013. godine.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво