Šta razdvaja, a šta spaja mlade Srbe i Albance u Bujanovcu

U opštini Bujanovac - gde žive Srbi, Albanci, Romi, Bugari, Makedonci i Goranci - mladi slobodno vreme provode u centru grada, u kafićima i na sportskim terenima. Najveći problem im je, kažu, nezaposlenost.

Leto je, vreme festivala, manifestacija. U Bujanovcu radi sedam kulturno-umetničkih društava, sa srpskim ili albanskim igračima, do festivala širom zemlje putuju zajedno.

"U autobusu sednu pola na jednu, pola na drugu stranu. Posle nekog vremena moraju da kontaktiraju, a kad se sprijatelje, onda je ludnica. Posle koncerta je druženje, oni imaju svoje igre, mi svoje, a zabava zajednička, svi igramo zajedno", kaže Nenad Mitić, KUD "Soko" iz Bujanovca.

Sve ih muči nezaposlenost. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, od ukupnog broja nezaposlenih, trećinu čine mladi do 34 godine. Zato udruženi pokreću projekte.

"Sarađujem i sa Srbima, i sa Romima, i sa Albancima. Imamo aktivnosti, zajedno smo sadili cveće u parku, za naše udruženje", kaže Nermine Aliji Ademi, Centar za unapređenje omladine i žena.

"Konkretan program koji se tiče mladih ljudi je stručna praksa. Opština je prošle godine angažovala više od 55 mladih", kaže Rahim Salihi, šef kabineta predsednika Opštine Bujanovac.

Na odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice studiraju zajedno. U mešovitim, multietničkim klubovima treniraju košarku, rukomet, fudbal. Spotski duh im je zajednički, na treninzima uče jedni od drugih.

"Ovde ima romske nacije, i Srbi, mi ne pravimo razlike, svi smo kao jedan na teren", kaže Stefan Nedeljković, 15 godina.

"Ja sam se zaljubio u ovaj tim i ovde ću ostati do kraja", kaže Ilija Selimović, 15 godina.

"Mešovita je sredina, pa je i sastav dece mešovit. Zainteresovanost dece je velika, futsal je mlad sport što se tiče naše sredine", kaže Nikola Milić, trener.

Mladi Srbi, Albanci i Romi su na sportskim terenima zajedno, a kada izlaze u grad, biraju različita mesta.

"Svako ide na svoju stranu i oseća se ta razdvojenost, treba nešto da nas spoji".  "Ne razumem dobro srpski.""Zajedno ne izlazimo, samo na fakultetu se družimo", kažu maldi u Bujanovcu.

U Bujanovcu traje "Kulturno leto", nastupaju folklorne grupe, pevači, i na albanskom i na srpskom jeziku. Ipak, u okviru istraživanja Centra za demokratiju juga Srbije o "Kulturnim potrebama mladih i Preševu, Bujanovcu i Medveđi", većina se izjasnila da  nedostaju kulturni sadržaji: izložbe, predstave, koncerti.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво