EPIDEMIOLOZI O VIRUSU ZAPADNOG NILA: Ubod komarca opasan za stare i bolesne!

N. S.

17. 07. 2017. u 14:02

Epidemiolozi o širenju virusa Zapadnog Nila, registrovanog i u Novom Sadu. Simptome oseti tek svaki peti zaraženi. Ugroženi još i hroničari

ЕПИДЕМИОЛОЗИ О ВИРУСУ ЗАПАДНОГ НИЛА: Убод комарца опасан за старе и болесне!

DESANT Uništavanje komaraca i helikopterima Foto: “Ciklonizacija”

KOMARCI, koji prenose virus Zapadnog Nila, nedavno zabeležen i u Novom Sadu, ozbiljna su pretnja, kako poručuju stručnjaci, samo najstarijima i teško obolelim sugrađanima. Simptome bolesti, po rečima dr Snežane Medić, epidemiologa iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IJZV, oseti tek svaki peti zaraženi, i to kao blaži grip.

Vitalno mogu da budu ugroženi jedino teški hronični bolesnici i najstariji deo populacije, jer kod njih, zbog slabijeg imuniteta, bolest poprima ozbiljniji tok i, ako izostane adekvatno lečenje, može da dovede i do smrtnog ishoda.

- Većini populacije, zdravoj i u kondiciji, kao i deci, ne preti gotovo nikakva opasnost - jasna je Medićeva. - Stariji bi trebalo da povedu računa da ne izlaze u sumrak i u ranu zoru, treba da nanose sredstva za odvraćanje komaraca, kao i da stave mreže na prozore i vrata.

Virus Zapadnog Nila, podsećamo, detektovan je u dva uzorka komaraca, koji su sakupljeni sa 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima u drugoj polovini juna. Zaraženi komarci nađeni su u Vidovdanskom i naselju Sajlovo.

Ekipe “Ciklonizacije”, kako objašnjava menadžer Dario Aćimović, kontroliše širenje opasnog virusa u populaciji komaraca na celoj teritoriji Novog Sada.



PTICE

VIRUS Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012, mada se pretpostavlja da je bio prisutan i ranije. Jedini efikasan način borbe protiv prenošenja na ljude jesu preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične granice.

Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens, čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MILA

17.07.2017. 16:21

Sansa da svi stariji umru sto pre.Ovo je bilo sramno napisati,zar treba nasi roditelji da sede non stop u kuci.A odkad to nasa mladja populacija ima tako perfektan imunitet pa za njih nema opasnosti.Zaprasujte bolje te komarce,kakvi su god,dopustili se da se nakoti svega.Prosle god.gusenice,uvek imate objasnjenje ,sad i nilski,umalo ne rekoh,konji.

Maksim

17.07.2017. 21:42

Pa ko u Srbiji i zivi osim stariji ljudi, nase bake, dede, ocevi, majke, mi mladi smo ionako davno otisli... Samo vi slusajte EU direktive o zaprasivanju pa nemojte iz vazduha i neka ljudi zive u opasnosti umesto da unistite ta cudovista svim sredstvima.