Brnabić i DŽang: Prijateljstvo osnova uspešne saradnje

Tanjug

17. 07. 2017. u 10:20

Premijer Srbije Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang ocenili su u današnjem razgovoru da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspešnu saradnju

Брнабић и Џанг: Пријатељство основа успешне сарадње

Džang Deđiang i Ana Brnabić
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijer Srbije Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang ocenili su u današnjem razgovoru da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspešnu saradnju na sadašnjim i budućim projektima dve države.

Na sastanku je ocenjeno da su Srbija i Kina u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa, ali da postoji prostor za dalje unapređenje, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture.

Brnabić je istakla da su Srbiji od velike važnosti zajednički projekti energetske infrastrukture kao što je izgradnja TE Kostolac, kao i saobraćajni projekti koji su od neprocenjive važnosti, ne samo za Srbiju, već i za čitav region Jugoistočne Evrope.

Istakla je važnost uvođenja direktne avio linije Beograd - Peking i obećala podršku Vlade Srbije u izgradnji kineskog Kulturnog centra u Beogradu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednik Džang je uverio da će Kina nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim odnosima i da će ohrabriti svoje kompanije da i dalje ulažu u našu zemlju.

Brnabić je naglasila je da je značajno to što posle toliko godina saradnje Srbija i Kina nastavljaju da dele iste vrednosti i zahvalila na naporima koje Kina ulaže kako bi realizovala projekte važne ne samo za Srbiju i region, već i za čitavu Evropsku uniju.

DžANG: PROJEKAT "POJAS I PUT" SE OD IDEJE PRETVARA U REALNOST

Kineska inicijativa "Pojas i put" pretvara se od ideje u realnost i Kina je spremna da u ceo projekat uključi i Srbiju, izjavio je danas predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđiang.

"Inicijativa pojas i put je poreklom iz Kine, ali pripada svetu. Kina je spremna da zajedno sa svim zemljama, uključujući Srbiju, ruku pod ruku, zajedno podstiče nove rezultate u međunarodnoj saradnji izgradnje Pojasa i puta", rekao je Džang obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodeći da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske familije, Džang je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, ističe, otvoreno novo istorijsko poglavlje prijateljske saradnje dve zemlje.

On je pozvao na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Ističući da su obim trgovine i investicije u brzoj ekspanziji, a saradnja u obasti proizvodnog kapaciteta, telekomunikacija, izgradnje infrastrukture u stalnom zamahu, Džang kaže da je u 2016. obim bilateralne trgovine Kine i Srbije iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto, a da je samo za prva četiri meseca ove godine taj rast premašio 20 odsto.

"Tako je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u regionu Azije", dodao je Džang.

Naveo je da je most na Dunavu u Beogradu, nazvan most prijateljstva Kine i Srbije, prvi most koji je kineska kompanija izgradila u Evropi. Istakao je i niz važnih projekata, kao što su pruga Beograd-Budimpešta, deonice autoputa E763, TE Kostolac čija je realizacije, kaže, uspešno u toku.

Ti projekti, navodi, postali su uzori i pilot projekti u saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Izrazio je očekivanje da će Srbija i Kina sinhronizovati izgradnju "Pojasa i puta" sa Strategijom industrijalizacije Srbije, osloboditi razvojni potencijal te unaprediti projekte među kojima je i Železara Smederevo.

Džang, koji je u prvoj poseti Srbiji, podsetio je na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislava Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsendika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom niovu,

"Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Džang. Govoreći o kulturnoj razmeni dve države, Džang je e DDzang je naveo da su u poslednje dve godine uspostavljeni mehanizmi saradnje u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije.

Istakao je da je kulturna razmena dve države raznolika i bogata, te naveo da su nekada stari jugoslovenski filmovi poput "Valter brani Sarajevo" i "Most" pridobili simpatije i obožavanje brojnih kineskih gledalaca. "I dan danas pesma 'Bela ćao' se široko peva u Kini", dodao je Džang.


DžANG SE UPISAO U KNjIGU UTISAKA


PREDSEDNIK Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđiang upisao se danas u Knjigu utisaka, posle obraćanja poslanicima u Skupštini Srbije.

Džang, koji je od nedelje u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji na poziv predsednice parlamenta Maje Gojković, govorio je danas na posebnoj sednici parlamenta o inicijativi "Pojas i put", o tradicionalnim prijateljskim odnosima dve države, kao i o jačanju strateskog partnerstva. Džang je juče sa Gojković potpisao Memorandum o saradnji dva parlamenta, a gost iz Kine i Maja Gojković danas će, sa premijerkom Anom Brnabić, posetiti Železaru Smederevo i TE Kostalac B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)