Svet

0

Islamski lideri pozvali muslimane na bojkot svetilišta u Jerusalimu

Autor: JU

Izvor: Beta

Islamski lideri pozvali muslimane na bojkot svetilišta u Jerusalimu

Izvor: Foto: Beta, AP

Izrael je zatvorio to mesto, sveto i za muslimane i za Jevreje, što inače retko čini i otkazao tradicionalne molitve desetina hiljada muslimana petkom u podne, preneo je Asošijetid pres.

Svetilište koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), a Jevreji Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Kupola na steni i Al Aksa, ponovo je otvoreno u nedelju, ali uz nove bezbednosne mere.

Jordanska islamska uprava Wakf, koja se bavi verskim poslovima na svetilšitu, bila je ogorčena zbog detektora za metale.

Desetine vernika molile su se juče na ulicama kraj kapije koja vodi do svetilišta odbivši da prođu kroz te detektore. Manji sukobi izbili su kada su neki muslimanski vernici pokušali da zaustave druge da prođu, javili su izraelski mediji.

Izraelska policija je saopštila da su uprkos napetosti stotine vernika ušle na Brdo hrama, ispod koga se nalazi Zid plača. Wakf je danas zajedno s drugim islamskim grupama izdao saopštenje u kome poziva muslimane da "odbiju i bojkotuju sve izraelske mere agresije, uključujući izmenu istorijskog statusa kvo i postavljenje detektora za metal".

Oni su pozvali verne da se "time ne bave uopšte i da ne ulaze kroz to u džamiju uopšte". U saopštenju se da narod poziva da se moli ispred kapija džamije i na ulicama u Jerusalimu ako metalni detektori budu i dalje nametani.

Sudbina tog mesta, kao i status istočnog Jerusalima, u kome se nalazi, jedno je od najeksplozivnijih nesporazuma između dva naroda. Svaka promena dogovora izaziva napetost, a zatvaranje svetilišta u petak izazvalo je osude u arapskom svetu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i Jordan su pozvali da se momentalno otvori i bilo je protesta na ulicama protiv Izraela s kojim ta zemlja ima sklopljen mirovni sporazum.

Izrael se o novim merama nije dogovorao s Jordanom, zaštitnikom tog svetog mesta, rekao je jedan anonimni zvaničnik jordanske vlade. Jordanski stav je da sve što se instalira na svetilištu mora da odobri muslimanska uprava i da status kvo, na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole, ne može da se menja.

Tamo se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, posle Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji i Kupola na steni s koje je, po muslimanskom verovanju, prorok Muhamed uzleto u nebo. Tamo je najsvetije mesto u judaizmu, a Zid plača, ostatak jednog od hramova je najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci nameravju da to bude glavni grad njihove buduće države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Policija je postepeno otvorila svetilište i danas u njega mogu da uđu i posetioci. Šef jerusalimske policije Joram Halevi rekao je da su detoktori neophodni za otvaranje i izrazio nadu da će vernici vremenom shvatiti da to nije užasno, da je poput detektora u robnoj kući koji svuda postaju deo života, kako je rekao.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR