Capital.ba

Mađarska obezbjeđuje hranu za 16 miliona ljudi

31.03.2010. / 14:05

NOVI SAD, Ambasador Mađarske u Srbiji Imre Varga rekao je da je poljoprivreda Mađarske, zemlje partnera na predstojećem 77. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, jedna od najjačih u Evropi i da njegova zemlja obezbjeđuje hranu za oko 16 miliona ljudi, što je mnogo više od domaćih potreba.

“Želja nam je da dio mađarske proizvodnje krene i ka Srbiji u većem obimu, ali i da mnogo više robe nego do sada pođe iz Srbije put Budimpešte i ostalih krajeva Mađarske”, rekao je Varga.

On je dodao da je Mađarska prihvatila partnerstvo s Poljoprivrednim sajmom na inicijativu predsjednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, sa željom da i na ovaj način budu podignuti ekonomski odnosi sa Srbijom na još viši nivo, posebno sada kada globalna ekonomska kriza pomalo posustaje.

”Partnerstvo Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu samo je još jedan dokaz izvanrednih odnosa koji trenutno vladaju između dvije države, što će biti krunisano skorim trilateralnim susretom predsjednika Mađarske, Hrvatske i Srbije u mađarskom gradu Pečuju”, izjavio je Varga na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Prema ambasadorovim riječima, tokom Sajma biće održana i marketinška akcija pod nazivom ”Nedelja Mađarske”.

“Smisao akcije je podsticanje kupovine, prezentacija, kao i promocija prehrambenih proizvoda iz Mađarske u najvećim hipermarketima i supermarketima Srbije. Osim te akcije od 14. do 19. maja u vreme trajanja Sajma biće održani i Dani mađarske kulture u Novom Sadu”, naveo je Varga.

Portparol Agencije Vlade Mađarske za razvoj investicija i trgovine Andraš Vaci rekao je novinarima da će ta agencija na Sajmu predstaviti stotinu mađarskih firmi na više od 1 000 metara kvadratnih sajamskog prostora.

Osim Varge i Vacija, novinarima su se obratili i ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin, pokrajinski sekratar za privredu Ištvan Pastor, kao i generalni direktor Novosadkog sajma Goran Vasić.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu biće održan od 15. do 22. maja na otvorenom i zatvorenom prostoru Novosadskog sajma i sajamskog ”Master centra”, a, prema najavi organizatora, svaki treći izlagač biće iz inostranstva.

Nacionalne kolektivne izložbe već su potvrdili izlagači iz Republike Srpske, BiH, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Italije, Kanade, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Turske.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!