Vesti

0

Džang Deđijang: Kina je pouzdan partner Srbije

Autor: SA

Izvor: Beta

Džang Deđijang: Kina je pouzdan partner Srbije

Izvor: Foto: Beta / Emil Vaš

"Poslednjih godina Srbija aktivno traga za putem razvoja i postigla je zadivljujuće rezultate. Kao iskren prijatelj i pouzdan partner Srbije kineski narod se raduje i želi Srbiji da postiže još veće uspehe. Nas vezuje duga istorija prijateljstva i naši narodi neguju posebne emotivne veze", rekao je Džang u govoru poslanicima Narodne skupštine.

On je u ime Kine i u svoje ime zahvalio svim poslanicima Skupštine Srbije koji se zalažu za prijateljstvo s Kinom.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa rekao je da je ovo njegova prva poseta Srbiji i da oseća "raznoliku istoriju" zemlje.

"Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada, i stvorena su važna dostignuća čovečanstva. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča", rekao je Džang i istakao da Kina podržava očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

On je rekao da se "prijatelji poznaju u nevolji", da Srbija i Kina neguju prijateljstvo koje se, kako je ocenio, neprekidno produbljuje i na najvišem nivou.

Podsetio je da je 2016. godine prilikom državne posete predsednika Si Đinpinga Srbiji, lideri dve zemlje odlučili da odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, što je presedan u odnosima Kine sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, čime je otvoreno "novo istorijsko poglavlje prijateljske saradnje Kine i Srbije".

Ukazao je na ekonomsku saradnju i infrastrukturnu saradnju koja je, kako je rekao, u zamahu, podsetivši na izgradnju pruge Beograd-Budimpešta i "Mosta prijateljstva" na Dunavu kod Beograda, za koji je kazao da je prvi koji je Kina izgradila u Evropi.

Naveo je da je obim trgovine Srbija-Kina prošle godine iznosio 590 miliona dolara sa rastom od 8,2 odsto i da je za prva četri meseca ove godine rast premašio čak 20 odsto, te je Kina postala najveći trgovinski partner Srbije u Aziji.

Džang je naveo da je Srbija veoma važna zemlja u projektu "Pojasa i puta" i da je prva u regionu potpisala memorandum o zajedničkoj izgradnji "Pojasa i puta" s Kinom.

Džang je naveo da Srbija i Kina treba da dalje povećavaju obim trgovine i ulaganja, podižu nivo industrijsk saradnje, unapređuju "velike reprezentativne projekte", kao što su pruga Beograd-Budimpešta, "Železara Smederevo", i učvršćuju već jaku stranu saradnje u energetici.

On je naveo da je saradnja Kine i Srbije u međunarodni organizacijama "izvrsna".

"Dve strane često blisko sarađuju u važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Očekujemo da će dve strane dalje jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju u tom aspektu. Zajedno promovišu liberalizaciju međunarodne trgovine i investicija. Odlučno se suprotstavljaju protekcionizmu, zalažu za izgradnju svetske ekonomije otvorenog tipa. Dalje, zajedno se zalažu za multilateralizam, podstiču izgradnju pravedno i ravnopravnog međunarodnog poretka na svetu i zajedno stvaraju sudbinsku zajednicu celog čovečanstva", rekao je Džang.

On je u govoru podsetio da je Srbija prva zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je ostvarila potpunu liberalizaciju režima putovanja s Kinom.

Govoreći o razmeni Kine i Srbije u kulturi, rekao je da je raznolika i bogata, i podsetio da su nekada jugoslovenski filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most", pridobili simpatiju i obožavanje bezbrojnih kineskih gledalaca, a da se i dan danas pesma "O Bela, ćao!" široko peva u Kini.

Posebnoj sednici Skupštine Srbije prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri i strane diplomate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR