Radnici fabrike Milan Blagojević u kritičnom stanju

S. B. M.

15. 07. 2017. u 08:59

Povređene u požaru u fabrici "Milan Blagojević" obišli predstavnici ministarstva. Formirana komisija kako bi se utvrdio uzrok nesreće

Радници фабрике Милан Благојевић у критичном стању

TRAGEDIJA Aleksandar Vulin obećao svu moguću pomoć

RADNICI M. M. (26) i M. I. (55), povređeni u požaru koji je u petak uveče zahvatio tehnološki otpad u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima, i dalje su u kritičnom stanju. Zbog ozbiljnosti povreda oni su sa intenzivne nege čačanske bolnice danas u jutarnjim časovima prebačeni na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, gde ih je posetio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Životno ugroženi, s teškim telesnim povredama i opekotinama koje su kod jednog radnika zahvatile 95 odsto tela, a kod drugog 65, primljeni su na odeljenje Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju na VMA.

- Obojica su primljena u teškom stanju i intubirana na respiratoru. Uključene su sve mere kardiopulmonalne reanimacije, potpora za kardiovaskularni sistem i disanje, potpora za diurezu. Pokušavamo da im stabilizujemo stanje, ali su i dalje životno ugroženi - rekao je major dr Nebojše Damnjanovića.

Požar je u fabrici izbio u petak u 19.25, ispred prostorije za odlaganje tehnološkog otpada, na liniji za proizvodnju raketnog goriva koja je nedavno automatizovana. Pričinjena je manja materijalna šteta, ali su dvojica zaposlenih zadobila povrede opasne po život.

UČINIĆE SVE ZASTUPNIK načelnika VMA pukovnika prof. dr Miroslav Vukosavljević poručio je da će ta institucija i zaposleni u njoj učiniti sve što je u njihovoj moći da timski, kao što su to oduvek radili, zbrinu teško povređene.

- Sistemi za gašenje požara odreagovali su trenutno i sve što se dešavalo na toj liniji automatski je ugašeno - naveo je pomoćnik ministra Nenad Miloradović. - Nažalost, radnici su bili ispred linije i direktno su zahvaćeni požarom tog rezidualnog goriva. To je materija koja gori na temperaturama višim od 2.000 stepeni i prouzrokuje takve povrede. Pošto je reč o veoma opasnoj proizvodnji, zaštita radnika je prioritet.

Ministarstvo odbrane najavilo je da je formiralo komisiju koja će s nadležnima iz fabrike utvrditi uzroke nesreće, kao i da će pomoći porodicama povređenih radnika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije