Zdravlje

Četvrtak, 13.07.2017.

17:49

SAD dobijaju revolucionarnu terapiju protiv leukemije

"Ovo je najuzbudljivija stvar koju sam video u životu", rekao je dr Timoti Krajp, nakon što je svetu predstavio najnoviji vid terapije za borbu protiv raka.

Izvor: Newser

SAD dobijaju revolucionarnu terapiju protiv leukemije
Foto: Thinkstock

Ovaj onkolog i još devet članova panela Agencije za hranu i lekove (FDA) izglasali su odobrenje za terapiju koja koristi genetski modifikovane ćelije samog pacijenta u borbi protiv raka.

Još postoji zabrinutost zbog neželjenih dejstava, ali FDA bi trebalo da prihvati preporuku panela i odobri terapiju "živim lekom" za osobe starosti od tri do 25 godina, kojima hemoterapija nije pomogla u lečenju akutne limfocitne leukemije B limfocita.

Terapija podrazumeva uklanjanje imunih ćelija iz krvi pacijenta i njihovu modifikaciju, a zatim vraćanje u telo, u vidu personalizovanog "oružja" za borbu protiv raka.

Tvorac tretmana je farmaceutska kuća Novartis, koja se bavi proučavanjem ovakve terapije već godinama. Radi se i na sličnim tretmanima za druge oblike raka.

Tom Vajthed, čija je ćerka Emili u remisiji još otkako je dobila terapiju 2012. u okviru kliničke studije, kaže da "dobrobiti daleko nadmašuju rizike".

"Ona je sada uz mene zahvaljujući ovom tretmanu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

21 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: