13. jul  2017. 13.13  | Izvor: Tanjug

Gorenje:Kratka obustava rada, proizvodnja nastavljena

VELENJE, VALJEVO -

Kompanija Gorenje iz Valjeva potvrdila je danas da je u procesu socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja došlo do kraće obustave rada sinoć, nakon čega je proizvodnja normalno nastavljena, a u toku su aktivni pregovori rukovodstva sa radnicima.

"Zaposleni i menadžment aktivno pregovaraju u vezi konkretnih predloga koje su predstavnici sindikata izneli", saopšteno je danas iz Gorenja.

Socijalni dijalog između radnika u proizvodnji i menadžmenta će se intenzivirati u narednim danima do pronalaska minimuma prihvatljivih uslova za sve strane uz nesmetani nastavak rada u svim fabričkim pogonima, navodi se u saopštenju.

Večernje novosti su objavile ranije da je u toj fabrici rashladnih uređaja u Valjevu sinoć otpočeo štrajk oko 600 radnika u drugoj smeni, da zaposleni traže povećanje plata za 5.000 dinara i značajno poboljšanje uslova rada, pošto temperatura u proizvodnim halama premašuje i 40 stepeni Celzijusa.

"Radnici su spontano prekinuli proizvodnju, a u Gorenju je u sredu uveče otpočeo razgovor predstavnika kompanije sa zaposlenima oko njihovih zahteva", piše list.

U tekstu se dodaje da se u toj slovenačkoj fabrici u Valjevu plate u proizvodnji kreću od 200 do 300 evra, a da se prekovremeni rad, kako Novosti nezvanično saznaju, ne plaća redovno. Fabrika rashladnih uređaja Gorenje u Valjevu ima oko 1.500 zaposlenih.

"Subote su radne, a slobodne dane radnici koriste u decembru i to je, uz niske zarade, doprinelo da spontano otpočnemo štrajk", rekli su zaposleni za taj list.

Srodne vesti