Vladajuća većina obrazložila je smenu Dragana Todorovića, predsednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, zloupotrebom funkcije koju je obavljao. Kako je rečeno on je koristio mesto predsednika za promociju svojih radikala.

On je pre glasanja o svom razrešenju rekao da je najveći problem države to što njome upravljaju Mišković, Beko i drugi „tajkuni i deo vlasti koja im to omogućava“. Kao predsednik ovog skupštinskog tela bio je posebno zainteresovan za rasvetljavanje okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić, kao i za postupanje policije tokom demonstracija jula 2008. koje su organizovali radikali, a na kojima je jedan demonstrant stradao.

Todorović je poznat i kao žestok protivnik isporučenju optuženika za ratne zločine Tribunalu u Hagu. Jednom prilikom je izjavio: „Kao savesni građanin, pozvao sam BIA na telefon 9191 i rekao svoja saznanja o Mladiću. Rekao sam da se Mladić trenutno nalazi negde u Bosni i da, ako Koštunica želi da ga uhapsi, treba da ga traži negde iznad grada gde je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a.“ Ovaj dosledni radikal najodaniji je lideru stranke Vojislavu Šešelju, tako da mu je on iz haškog zatvora poverio rukovođenje strankom nakon raskola septembra 2008. godine.

Todorović je rođen 1953. u Gornjem Milanovcu, živi u Beogradu, diplomirani je inženjer organizacije rada i otac četvoro dece. Bio je dugogodišnji poslanik radikala u skupštinama SRJ i državne zajednice SCG, a za poslanika u Skupštini Srbije izabran je januara 2007. U javnosti je bilo spekulacija da je Todorović jedan od imućnijih ljudi u Srbiji, a da njegova imovinska karta nije dovoljno poznata. Prema njegovim rečima, poseduje stan na Vračaru od 167 kvadratnih metara i garažu, koje je dobio dok je bio ministar za saobraćaj i veze u drugoj vladi Mirka Marjanovića i koje je kao državni funkcioner adaptirao o državnom trošku. Poseduje još i plac od 8.000 kvadrata sa objektom površine 144 kvadrata u Beogradu, kao i kuću i farmu u Debeljači. Vlasnik je i stana u Starom gradu na Hvaru, a na računu u inostranstvu ima 11.000 evra. Vozi mercedes star 25 godina, ali zato poseduje tri šlepera, kamion s prikolicom i vlasnik je preduzeća „Todorović transport“.

Nakon izlaska Tomislava Nikolića iz SRS, u parlamentu je izjavio da su radikali jedinstveni i jači nego ikada, međutim njihov rejting je u opadanju, što pokazuju nedavno održani vanredni lokalni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari