Nedelja, 09.07.2017.

19:29

Džihadisti drže još područja u Iraku posle gubitka Mosula

Uprkos gubitku Mosula, džihadisti Islamske države i dalje drže velike delove teritorije Iraka i prete da će zauzeti druge oblasti.

Izvor: Beta

Džihadisti drže još područja u Iraku posle gubitka Mosula
Foto: Gettyimages

Islamska država je izgubila dosta područja od munjevite ofanzive pokrenute u junu 2014. kada je zauzela velike delove severno, zapadno i istočno od Bagdada.

Džihadisti su u junu 2014. zauzeli grad Tal Afar na severu, na pola puta između Mosula i sirijske granice, kao i pogranične zone.

Tal Afar sa oko 200.000 stanovnika bila je šiitska enklava na području naseljenom pretežno sunitima, odnosno Turkmenima.

"Preuzimanje Tal Afara će biti kao i preuzimanje Mosula", ocenio je Majkl Najts, sa američkog Instituta o Bliskom istoku i dodao da se postavlja pitanje ko će učestvovati u toj ofanzivi.

Šiitski borci žele da učestvuju u ofanzivi dok se tome protive SAD i Turska, zbog čega može da dođe do nesuglasica i eventualno novih međusobnih sukoba, ocenili su analitičari.

Iračke snage su oslobodile i zapadnu provinciju Al Anbar, gde se nalaze gradovi Ramadi i Faludža, ali džihadisti i dalje drže obode te provincije, duž doline Eufrata, u blizini Sirije, čiji su delovi teritorije i dalje u rukama Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: