Inspekcija zbog smrti majke i bebe

D. Alihodžić

07. 07. 2017. u 14:58

Niš oplakuje Ivanu Kostić (32) i tek rođenu Veru, preminule u beogradskoj klinici; U teškom stanju porodilja prevezena u GAK Višegradska

Инспекција због смрти мајке и бебе

INSPEKCIJA Ginekološka klinika u Višegradskoj u Beogradu

MINISTARSTVO zdravlja poslalo je inspektore u KC Niš, Urgentni centar u Beogradu i GAK Višegradska - u sve zdravstvene ustanove u kojima je bila Ivana Kostić iz Niša, koja je po porođaju u Beogradu preminula, a tri dana posle rođenja umrla je i njena beba.

Vest o smrti nesuđenog stomatologa Ivane (32) i njene tek rođene bebe Vere potresla je Niš, posebno lekare kod kojih se lečila. Prema prvim rezultatima internih kontrola u niškom DZ i KC, nije bilo propusta u ovom slučaju.

Posle lečenja u Nišu, Ivana Kostić je primljena u Urgentni centar u Beogradu u noći između 24. i 25. juna kao hitan slučaj, pregledali su je vaskularni hirurg i gastroenterolog i konstatovali da je u teškom opštem stanju, životno ugrožena, sa akutnim popuštanjem funkcije jetre i bubrega, prenosi Tanjug. Ona je, zatim, kao životno ugrožena, primljena na odeljenje akušerskog intenzivnog lečenja u GAK Višegradska, gde su urađene sve laboratorijske analize i data joj je odgovarajuća terapija, na koju nije adekvatno reagovala.

Odlučeno je da se uradi hitan carski rez, posle kojeg je rođeno živo žensko dete, težine 800 grama, nezrelo. Zdravstveno stanje porodilje se sve više pogoršavalo i pacijentkinja je umrla. Njena beba je živela samo tri dana. Njih dve su sahranjene 5. jula na niškom Novom groblju. Na "Fejsbuku" je aktuelna grupa "Pravda za Ivanu i Veru", gde se mahom osuđuju lekari za nesavesno lečenje.

Međutim, doktori koji su vodili njenu trudnoću i lečili je do 24. juna, kada je prebačena za Beograd, odbacuju mogućnost da su oni odgovorni za tragičan epilog trudnoće.

Prof. dr Goran Stanojević, zamenik direktora za hirurška pitanja, po nalogu direktora prof. dr Zorana Radovanovića, formirao je komisiju, koju čine ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju ove trudnice.

- Ništa nećemo da krijemo i očekujemo da komisija uskoro završi posao. Nisam ginekolog i ne mogu u ovom trenutku da se izjašnjavam o načinu na koji je Ivana lečena. Činjenica je da je primljena na GAK sa bolovima u trbuhu i visokim pritiskom 21. juna. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika, analize i ultrazvučni pregledi i data joj je terapija. Posle opsežnih analiza, postavljena je sumnja na Bad-Kjari sindrom, veoma teško stanje koje karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije, a plod pati. Tokom dijagnostike utvrđen je i takozvani slabiji rast bebe, odnosno bila je na donjoj granici za tu nedelju trudnoće i već 24. juna je transportovana za Beograd - navodi Stanojević.

Porodica pokojne Ivane zasada se ne oglašava, jer je, prema rečima bliskog rođaka, u dubokoj žalosti:

- Izgubili smo divno dete, ništa nas ne pitajte. Razumejte supruga Aleksandra, potpuno je slomljen i nije u stanju da komunicira sa novinarima. Svekrva je u Italiji, a svekar je u bolnici zbog operacije masnog tkiva. Imali su nedavno i lakšu saobraćajnu nezgodu, ali ih je ovo sve dotuklo...


DOM ZDRAVLjA

PREMA rečima nadležnih iz niškog DZ, Ivanin izabrani lekar Petar Nikolić postupio je po protokolima.

- Čim mu se pacijentkinja javila da ima problem sa visokim pritiskom, on joj je dao uput za dalje lečenje na Klinici za ginekologiju u KC - kažu u niškom DZ.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stojan

15.02.2018. 21:13

Samo znaju da se pozivaju na protokole... Dovoljno im je da se radi po protokolima i savest ne spominju...