Oglasio se Nikolić: Fiskalni savet napravio zbrku

Posle skoro 10 dana od tvrdnje da je Kragujevac pred bankrotstvom, medijima se obratio i gradonačelnik Radomir Nikolić, koji tvrdi da situacija nije alarmantna.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.07.2017.

16:23

Oglasio se Nikolić: Fiskalni savet napravio zbrku
(Foto: Thinkstock.com)

Državna pomoć im je ipak neophodna, a iz Ministarstva za lokalnu samoupravu kažu da će pomoći u rešavanju problema.

Nedelju dana po objavljivanju prognoze Fiskalnog saveta da je Kragujevac pred bankrotom, gradonačelnik Radomir Nikolić je uvideo da je red da se obrati medijima, koje inače u širokom luku zaobilazi.

“Prognoza Fiskalnog saveta je napravila zbrku u gradu”, rekao je Nikolić.

“Na ovaj način govoriti o jednom gradu izaziva pitanje za svakog potencijalnog investitora. Da li je taj grad prava odrednica u koja ona treba da otvore svoja postrojenja da zapošljavaju nove ljude. I to je jedini problem koji nama ovaj izveštaj pravi. Odgovor je roliko komplikovan da ga verovatno u glavi imamo samo gospodin Mitrović i ja”, kaže Nikolić

Inače, Igor Mitrović je član gradskog veća za imovinu i finansije. Elem, komplikovan odgovor sa gradonačlenikom su rešavali i novinari sabiranjem i oduzimanjem raznih dugovanja.

“Hoćete ja sad da sabiram na konf. Za novinare. Pa slušajte, nemogu da se spremim za svako vaše pitanje. Prostom matematiko izvedenom zaključeno da je ukupan dug sistema lokalne samouprave na današnji dan negde oko 66 – 65 miliona evra”, kaže on.

Iako podaci pokazuju da su dugovanja Kragujevca velika, ona ipak nisu alarmantna, rekao je ministar državne uprave Branko Ružić.

“Ono što je činjenica u Kragujevcu to je da od 2012. nema tog neplanskog zapošljavanja, da dug objektivno jeste visok ali postoje načini kako da se reši. Mislim da će Vlada republike Srbije više raditi mnogo više na iznalaženju strategije kako ove probleme rešiti u čitavoj Srbiji”, kaže Ružić.

Ukoliko Vlada Srbije ne pomogne Kragujevcu, lokalna samouprava će morati sama da se izvlači iz dugovanja narednih deset godina, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Opširnije u video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: