NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Ubica se bacio pod voz; Olgu je tukao do smrti, a niko joj nije pomogao

E. V. N.

06. 07. 2017. u 08:32

Nakon ubistva supruge u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu, Milan Lovrić se bacio pod voz. Stalno je sa sobom nosila suzavac i vodila psa. Od marta ga je sedam puta prijavljivala policiji

Убица се бацио под воз; Олгу је тукао до смрти, а нико јој није помогао

Žrtva: Olga Lovrić Uviđaj: Policija ispred Centra za socijalni rad u Novom Beogradu Ubica: Milan Lovrić

MILAN Lovrić (47), koji je u sredu po podne kamenom ubio svoju suprugu Olgu (37) u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu, bacio se sinoć sat posle ponoći pod voz u blizini stanice Tošin bunar. Time je okončana desetočasovna potraga za ubicom, koji je nesrećnu ženu usmrtio naočigled njihove troje maloletne dece!

Nezvanično, niko od zaposlenih u centru nije pokušao da pomogne nesrećnoj ženi koja je zapomagala dok ju je Milan tukao do smrti. A prema priči prijatelja žrtve, susret supružnika koji je trebalo da bude pod nadzorom pratili su brojni propusti.

Lovrić, koji je proveo godinu i po dana u zatvoru zbog napada na najstarijeg sina, u Centar za socijalni rad otišao je kako bi video decu u kontrolisanim uslovima. Prema prvim informacijama, posle viđenja, napustio je zgradu pre supruge. Olga je sinove stavila u kola, kada joj se Lovrić prišunjao s leđa i napao je. U strahu, potrčala je ka prostorijama centra, gde ju je Milan sustigao, a onda i ubio.

- Moja Olgica je tamo otišla kao pile na klanje - priča njena prijateljica Radica Rašić. - Dvadesetak minuta pre ubistva me je pozvala i preplašena mi rekla da je sama s njim i decom u toj prostoriji. Uvek je sa sobom nosila suzavac i vodila svog dobermana, ali verujući da ide u državnu ustanovu, gde bi trebalo da je bezbedna, ništa od toga nije ponela. Deca su vrištala u kolima sve vreme, a i ona dok ju je mlatio. Nijedna od službenica Centra nije sišla da vidi šta se dešava, da joj pomogne.

Radica kaže da iako je bolnica nedaleko odatle, zaposleni u centru su čekali da stigne Hitna pomoć.

- Umesto da je odnesu do tamo do lekara, pokušaju da je spasu... Moja Olgica bi danas možda i bila živa! Kakvi su to kontrolisani uslovi kada vi ostavite čoveka koji ima zabranu prilaska samog sa suprugom i decom - pita se Radica.

MINISTAR: KAZNA ZA PROPUSTE SVI odgovorni za eventualne propuste u ovom slučaju biće sankcionisani, izjavio je danas povodom zločina u novobeogradskom Centru za socijalni rad Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Ovaj strašan događaj, u kome je stradala jedna žena, majka troje dece i dugogodišnja žrtva zlostavljanja, nažalost, ukazao je na potrebu poboljšanja sistema zaštite od nasilja u porodici - naveo je Đorđević u svom saopštenju.

Olgini prijatelji, koji su se zajedno s njom godinama borili da je izvuku iz pakla u kome je živela, tvrde da je ceo sistem zakazao. Besni su na policiju, tužilaštvo, zaposlene u Sigurnoj kući, čak i na one u MUP i Ministarstvu pravde kojima je nastradala Olga neprestano slala molbe kako bi zaštitili nju i mališane. Opravdano se pitaju koji i kakav to Centar za socijalni rad odobri nasilniku da jednom nedeljno viđa decu koju je maltretirao i zlostavljao.

- Od kada je izašao iz zatvora u martu, sedam puta je policiji podnosila krivičnu prijavu! - priča Olgin prijatelj. - Uprkos zabrani prilaska došao joj je na vrata stana. Imala je snimke razgovora kako joj preti da će je ubiti, a policija je rekla da ništa ne mogu da urade. Dok je vozila srednjeg sina na trening presreo je njen auto, prstom prešao preko vrata i rekao: "Ubiću te!" Ni to nije bilo dovoljno tužilaštvu da reaguje. Pisala je molbe i pisma ministarstvima, ali bezuspešno.

Olgin prijatelj kaže da je ona išla u Sigurnu kuću, tražila da je prime, ali su joj rekli da nije slučaj za njih.

Prijatelji nastradale tvrde da je deset godina trpela nasilje, fizičko i psihičko. Svedoci su, kažu, straha u kom je živela i pokušaja da se razvede od Milana. Maltretiranja su počela šest meseci posle venčanja, a institucije, kažu, godinama nisu reagovale. Tek kada je Milan najstarijeg sina pretukao zbog dobijene četvorke iz engleskog i bosonogog ga isterao iz kuće tokom zime, Milanova tašta Ljiljana je prijavila nasilje i osuđen je na dve godine zatvora.

- Deca su se plašila oca - priča Radica Rašić. - Bes je iskaljivao na najstarijem sinu (10), ali i srednji sin (8) ima traume. Najmlađi (3) ga srećom i ne zna, pošto je Milan bio u zatvoru. Deci još nismo rekli da im je majka mrtva. Tresli su se od straha, a srednjem je pozlilo. A onda su iz Centra za socijalni rad hteli da ih odvedu u Sigurnu kuću i to bez bake. Jedva smo ih namolili da ih ne odvajaju.

Inače, Lovrić je iz Knina, a pred početak rata došao je u Šid, gde mu i danas živi sestra, a potom se doselio u Beograd. Tokom devedesetih bio je na ratištu, a lekari su utvrdili da pati od posttraumatskog sindroma.


REAGOVANjE GRADSKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

VIĐANjE PROTEKLO BEZ IKAKVIH INCIDENATA

U GRADSKOM centru za socijalni rad, u čijim se prostorijama dogodilo ubistvo kažu da je jučerašnje viđenje dece sa ocem, pre nego što je ubio njihovu majku proteklo bez ikakvih incidenata. I prethodni susreti su, tvrde socijalni radnici, prošli bez problema i u skladu sa privremenom merom suda.

Porodica Lovrić se na evidenciji centra nalazi još od 2010. godine, i to zbog porodičnog nasilja i utvrđivanja roditeljskog prava nad troje dece. Odgovora na pitanja zbog čega su žena i deca ostali sami, bez zaštite sa čovekom koji ih je i ranije zlostavljao, međutim, nema. Da li je tragedija mogla biti sprečena da je sa njima bio i neko od radnika centra, trebalo bi da bude poznato tek kada nadležno ministarstvo obavi internu kontrolu.

Na viđanje dece u takozvanim kontrolisanim uslovima, prema Porodičnom zakonu, imaju pravo oba roditelja, pa, čak i ako je neki od njih već osuđivan zbog porodičnog nasilja.

- Viđenje u "kontrolisanim uslovima" je način na koji se obezbeđuje kontakt deteta i roditelja u situacijama zabrinutosti za spokojstvo i bezbednost, odnosno emocionalno ili fizičko zdravlje deteta - objašnjavaju u Gradskom centru za socijalni rad.

Prilikom postupka rešavanja starateljstva nad decom, nadležni sud, na osnovu izveštaja stručnjaka Centra, određuje kada, gde i pod kojim uslovima drugi roditelj može da viđa decu. Najčešće se to dešava upravo u prostorijama Centra, a prisustvo socijalnog radnika je obavezno, naročito ukoliko postoji rizik po bezbednost dece ili drugih člaova porodice.

MUP: NEISTINE ŽENA PROTIV NASILjA I AUTONOMNE ŽENSKE MREŽE

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar oglasili su se večeras saopštenjem u kojem su, bez ikakvih prethodnih provera, izneli paušalne ocene i neistinite tvrdnje na račun ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića, saopštio je MUP.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prinuđeno da još jednom reaguje i podseti javnost da su ministar Stefanović i direktor Rebić u januaru 2016. godine posetili auto-školu u vlasništvu juče ubijene O. L. koja je žrtva porodičnog nasilja, a ne njenog supruga koji ju je ubio", ističe se u saopštenju.

U trenutku ove posete, u januaru 2016. godine, njen suprug i nasilnik M. L. se već izvesno vreme nalazio na odsluženju dvogodišnje zatvorske kazne, upravo zbog nasilja u porodici, koju je odslužio tek pre dva meseca.

Zbog ovakvih grubih neistina iznetih u javnost očekujemo izvinjenje Mreža Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (38)

Zakon

06.07.2017. 09:27

Novi zakon daje previse slobode i prava zenama da rade sta hoce,bice sve vise ovakvih sttradanja.Niko se ne pita sta je nateralo ovog coveka na ovakav cin.Odma svi osudjujete muskarcrce,nisu samo oni krivi.

objektivno

06.07.2017. 10:26

@Zakon - I ja mislim da nasilje neće prestati dok društvo ne počne da se ozbiljno bavi i razlozima nasilja i ludila... Treba insistirati na ljudskoj odgovornosti pre nego što dodje do nasilja i zakonske odgovornosti... Ako smo ljudi, a ne paragrafska statistika...

Деки

06.07.2017. 10:33

@Zakon - Страшно је за једног супружника, када вољом другог, односно разводом, бива ускраћен за суживот са сопственом децом. Али овако свирепо (или било какво) убиство и то пред сопственом децом, никако није решење. Само што је ово требало да уместо мог одговора на ваш коментар, социјални радник саопшти покојном убици, знате..

repus

06.07.2017. 11:18

@Zakon - bravo za komentar danima pišem da je srbija donela nakaradne zakone o zaštiti dece I žena a još jedan gori je u najavi gde se brani deci da rade tako da postajemo san svake sekte ostvareni da deca rade šta hoce da majke supruge se odaju ne radu I nemoralu a otac I muž je istisnut iz porodice ako bi neštro preduzeo ekspresno bi bio poslat na višegodišnju robiuju uz zaplenu imovine koju su sticali njegovi preci zato se preduzimaju ovakvi postupci robija pa robija ko ce odgovarati za ovolika ubistv

naranca

06.07.2017. 12:49

@Zakon - @repus Ama nije to ''Srbija donela'' to su prepisali EU zakone,pod pritiskom.

Деки

06.07.2017. 13:11

@Zakon - Наранча, није он ништа мислио. Да је само на тренутак мислио, деца би имала мајку, а ми неку другу тему.

naranca

06.07.2017. 15:16

@Zakon - @deki E pa kad nije on nista mislio trebali su drugi oko njega da misle za njega, ali I oni (po tvojoj definiciji) nisu nista mislili.Ne misli samo covek u komi a I to je pitanje.

repus

06.07.2017. 17:09

@Zakon - ovi zakoni vise odgovaraju državi srbiji jer rasturanjem porodice lakše je manipulisatiu decom I ženom kada nema oca I muža da ih brani od države I sekta tako da ispada da mi pravimo decu I po ovom zadnjem slucaju država ce uzeti decu ghde ce ta deca završiti ne smem ni da pomislim baš kao I bebe iz porodilišta da nije ovakva beda u državi zadnjih pet gpodina I da su pplate normalne I da nas država ne bombarduje negativnim vestima supružnici bui se mirno razišli I jedno bi decu gajilo ovako tuga

Aleksandra

08.07.2017. 23:42

@Zakon - "Novi zakon daje previse slobode i prava zenama da rade sta hoce,bice sve vise ovakvih sttradanja.Niko se ne pita sta je nateralo ovog coveka na ovakav cin.Odma svi osudjujete muskarcrce,nisu samo oni krivi."A šta bi trebalo drugo da donese novi zakon Ženama? Ropstvo? Dozvolu da ih neko bije, maltretira, ubija? Kako to zakon donosi previše slobode ženama? Da li žene nisu ljudi, pa bi Zakon trebao da im uskrati slobodu?

Milica

06.07.2017. 10:17

@Zakon sta god da je razlog,niko nema pravo prije svega troje maloljetne djece da ostavi bez majke, kao sto niko nema pravo ni da drugom covjeku oduzme zivot. Ali slazem se da nisu uvijek muskarci krivi i ne treba a priori svaku situaciju posmatrati kroz musku krivicu.

Dragica

06.07.2017. 11:43

Meni je najstrašnije od svega to što niko, apsolutno niko sem te jadne dečice, nije ni pokušao da zaustavi tog divljaka, da se sve to desilo na očigled prisutnih stranaka i službenika Centra. Kakvi smo mi to ljudi postali? Strašno!

nije lepo to što kažete

06.07.2017. 13:27

@Dragica - kako? da skoči na njega? da ga upuca ako ima pištolj? kako zna da ovaj nije naoružan. osim toga da ga je neko i ubio dobio bi najmanje 5 godina robije. čitajte zakon.socijalni radnik je trebao da obezbedi policiju pri ovakvom susretu. tako da ne pričajte kakav smo narod, nije lepo. čovek u samoodbrani u svom stanu ubio lopova sa pištoljem i robijao tri godine. gde ste bili na protestima? ili možda niste obavešteni?

naranca

06.07.2017. 15:21

@Dragica - @nijelepo Od sada ce svaki socijalno radnik morati da ima crni pojas(dzudo ili karate sve jedno) a za pojasom pistolj I jatagan ko u stara dobra vremena.A na glavi fes.

tražili ste gledajte

06.07.2017. 21:28

@Dragica - ne. svaki soc.radnik će uskoro morati da izgleda kao da se teleportovao iz filma Matrix.. Ne verujete? ..uskoro na programu

Dusko

06.07.2017. 21:35

@Dragica - Koliko ja znam na ulazu u taj objekat ima prijavnica sa nazovi sluzbenicima za fizicku I tehnicku zastitu, gde us ta dva coveka bila I zasto se oni placaju, sramota.

Jovana

06.07.2017. 12:07

Bas me zanima da li ce nadlezni koji su debelo zakazali u ovom slucaju, snositi deo krivice, tj. da li ce odgovarati za svoj nemar. Jedino na taj nacin nesto sustinski moze da se promeni.

Majka

06.07.2017. 12:20

neko ko je zbog nasilja nad detetom pre svega a i porodicom bio u zatvoru ima prava da viđa decu i to mu je omogućeno i obezbeđeno? Šta treba da se desi da deca ne bi ostajala siročad,da bi stvarno bila zaštićena.

xxx

07.07.2017. 10:15

@Majka - Ha,pa znas li ti koliko roditelja u Srbiji "ne bi imalo prava" da vidja svoju decu i tom slucaju?Preko 80%.

naranca

06.07.2017. 12:23

Nekada je opasno da dobijes sve ''verbalne duele''.Nadam se da ce ova ''Grcka tragedija'' da pomogne da svi pojedinci I drzava malo stanu I razmisle I da budu bolji.Ovo ne sme da se desava u Srbiji.Saucesce sinovima.

roditelj

06.07.2017. 13:06

Da se drzavne sluzbe bave pitanjem nasilja u porodici na pravi nacin ovakvih nesreca ne bi bilo. Uvek se pitam kako je moguce da imaju troje dece, a nasilje traje oduvek.

xxx

06.07.2017. 20:08

@roditelj - Pa ne traje,pocelo je najverovatnije od kada ga je prevarila,klasika.Ne bi mu ona radjala da je bije.

o.O

06.07.2017. 22:24

@roditelj - xxx ..ajde da se nadjemo da ti objasnim neke stvari ..pre nego se bacis pod voz kao i ova "junacina"

xxx

07.07.2017. 11:29

@roditelj - A i bolje bi bilo da objasnis zenskom delu svoje familije da ne maltretiraju muzeve jer nece bas svi da im povijaju kicmu;)

Alexis

06.07.2017. 14:34

Tacno se zna imenom i prezimenom ko je od vajnih strucnjaka socijalne sluzbe dao pozitivno misljenje da se ovome obezbedi vidjanje dece. Takvi treba da odgovaraju pred zakonom. Takodje treba da se vidi zasto niko od zaposlenih nije reagovao ako je on u hodniku centra vikao da ce je ubiti.

Gavrilo Princip

06.07.2017. 21:36

Slika i prilika naše države i njenog aparata. Tužno i pretužno. Mada, i porodica je morala više da učini. Da na moju sestru zet digne i glas, a ne ruku, ne bi dočekao policiju u jednom komadu.

naranca

07.07.2017. 11:52

@Gavrilo Princip - @gavriloprincip A jel moze tvoja setsra da kaze ''Ti si ''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''''Ti si nesposoban''............?

tražili ste gledajte

06.07.2017. 22:05

da li je ocu trebalo dozvoliti da prilazi svojoj deci!?! 'Majci'!? Pravo na ravnopravno roditeljstvo osnovno je ljudsko pravo deteta i roditelja (povelja). Jednostrano tumačenje i uzurpacija koja se odvija spregom sistemske soc.službe i sudstva, osnovna je poluga kontrole u zapadnom liberal-materijalističkom LGBT konceptu i uzrok velikih tragedija, nije li već jasno? Porodice razorene, sistem vrednosti poremećen,biće strada,deca.. pamet u glavu uzroci su bitni, uloženi su žvoti, kamenovanje..

Предраг

07.07.2017. 02:30

@Закон Каква друга страна ако убијеш своју жену каменом пред ваших троје деце?

xxx

07.07.2017. 10:13

A vi zaista mislite da ce neko ubiti zenu jer je "nasilnik"?Koje neiskrene lazi,pa covek je ubio i sebe.Problem je u zloupotrebi zakona koja se u ovom slucaju desila prilikom njegovog hapsenja za prebijanje sina zbog 4 iz engleskog.

citalac

08.07.2017. 01:21

@xxx - Bolje da se bacio pod voz PRIJE nego sto je ubio zenu i deci unistio zivot, propalica! Kakva prava i kakav otac kad decu ostavi bez majke i bez oca. A radnici centra za Soc rad naravno primaju plate i sve ce se izgladiti i oni "sigurno" nista nisu krivi, cak nisu trebali ni d abudu dovoljno profesionalni da predvide opasnost. kao ovca na klanje je otisla. Da bi otac (OTAC????) realizova svoja "prava".

naranca

07.07.2017. 13:17

Bio na ratistu-''Vijetnamac''.Pitao sam neke ljude kako da nije bilo puno partizana ''Vijetnamaca'' posle rata?Receno mi je''Mi smo to jurili I prebijali.To nikada nisu bili pravi borci vec foliranti. A ponekad nisu bili borci uopste''.

naranca

07.07.2017. 13:24

Bre bre al smo kalirali!!!Od teskog patrijarhata doziveli smo da se borimo za muska(ocinska) prava:)