BiH

Predstavnički dom: Odgođena rasprava o izvještaju o radu Savjeta ministara

Predstavnički dom: Odgođena rasprava o izvještaju o radu Savjeta ministara
Foto: Ilustracija | Predstavnički dom: Odgođena rasprava o izvještaju o radu Savjeta ministara

SARAJEVO - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su odgodili raspravu o izvještaju o radu Savjeta ministara BiH za narednu sjednicu.

Naime, dogovoreno je da se  parlamentarnim komisijama da prilika da još jednom razmotre izvještaj uz prisustvo predstavnika Savjeta ministara BiH, te da  na sjednici Doma kad se bude raspravljalo o ovome izvještaju budu svi ministri.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da je sasvim opravdano što je Predstavnički dom BiH odlučio da prolongira raspravu o izvještaju Savjeta ministara BiH za prošlu godinu, jer nisu prisutni ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i Ismir Jusko, te da je on bio spreman da odgovara na pitanja.

"Mi ćemo na narednu sjednicu doći u punom sastavu, a i na komisijama koje su odbile prihvatiti izvještaj, ovaj put će prisustvovati i ministri. Nažalost na komisijama nije bilo minsitara, a većinu u komisijama činili su predstavnici opozicionih stranaka“, rekao je Zvizdić obraćajući se novinarima u Sarajevu.

Govoreći o novoj metodologiji pisanja izvještaja za koju je većina poslanika kazala da  nije dobra i da ne daje dobar pregled, Zvizdić je rekao da je činjenica dao na unosi zabunu tako da će biti potpuno spremni za naredni put.

Govoreći o  predstojećoj zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske, Zvizdić je rekao da je dnevni red dogovoren i da ima veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu  sjednice.

"Podijelili smo dnevni red u tri skupine. U ona pitanja koja možemo rješiti, praktično, brzo i korektno. I ona pitanja koja opterećuju odnose u posljednje vrijeme i tu ćemo se fokusirati na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo rješiti: otvaranje novih pograničnih prelaza, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje prekograničnih zajedničkih prelaza i unske pruge, pitanje podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jonsko-jadranski put, pitanje korištenja hidroenergetskih potencijala, ali ćemo svakako  otvoriti i pitanja za koja će nam trebati malo više vremena kao što je pitanje imovinsko-pranvih odnosa. Treći set će biti potpisivanje nekih sporazuma koji su spremni i mislim da ćemo predstaviti javnosti nekoliko kvalitetnih zaključaka koji će unaprijediti odnose dvije zemlje“, rekao je Zvizdić.

Upitan da kaže kada će biti sjednica Fisklanog vijeća na kojoj bi trebao biti okvirni budžet i da li  je neusvajanjem akciza ugrožen aranžman sa MMF-om, rekao je da će sjednica biti održana, ali "prije toga Savjetodavno vijeće treba pripremiti materijale, odmah poslije toga mi ćemo zakazati sjednicu".

"Dakle, neće biti ugrožen aranžman sa MMF-om. Nikome od bilo kojeg nivoa vlasti koji o tome odlučuje ne pada nam na pamet da ulazimo u takvu vrstu rizika da ugrozimo jedan kvalitetetan i dogovoren aranžman sa MMF-om, ali čini mi se da je javnost previše fokusirana na određeni broj pitanja, a da se o drugome ne razgovara. Konkretno, akcize nisu jedini uvjet da se odobri naredna tranša aranžmana sa MMF-om. One su jedan od uvjeta i ja vas pozivam kao medije da istražite i druge uvjete zašto se ne realiziraju a za koje je MMF rekao da su jednako važni, pa čak i važniji od akciza“, rekao je Zvizdić.

On je istakao da što se tiče države BiH, Savjeta ministara, da će oni brzo uraditi izmjene i dopune zakona o Agenciji o osiguranju  u proceduru, da  kompletiramo set zakona iz bankarskog sistema.

"Mislim da je otklonjen jedan spin koji se javio da je riječ o osnivanju nove agencije, dakle nije, riječ je o izmjenama i dopunama postojećeg zakona, pa kada se steknu uvjeti o kojima sam govorio onda smo spremni da priču o akcizama vratimo u parlament do tada očekujemo da i drugi nivoi vlasti rade svoj posao“, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je govoreći o Pelješkom mostu rekao da će sutra dobiti jednu informaciju od resornog ministarstva.

"Ministar će imati i bilaterarni razgovor sa hrvatskim kolegom prije sjednice, tako da će oni na zajedničku sjednicu doći sa određenim stavom“, rekao je Zvizdić.

Govoreći o inicijativi ukidanja 1. marta i 25. novembra, Zvizdić je rekao da je izborna kampanja u BiH nažalost počela 14 mjeseci prije.

"Ona uvijek sa sobom nosi radikalnu i neproduktivnu retoriku. Mi svaki dan svjedočimo nekoj od izjava čiji je cilj da pravi nove tenzije. Volio bih jako da predstavnici entiteta, ili predsjednik RS govori o ekonomskim pokazateljima u RS, o nivou zaduženja, o činjenici da radnici u prosvjeti, zdravstvu imaju najmanje plaće u regionu, o novim zaduženjima, a ne o 1. martu. Posvetimo se pravim pitanjima onima od životnog značaja za BiH, a ne pitanjima da Sarajevo nikada nije bilo u opsadi, da u Srebrenici nije bio genocid ili da Srbi imaju dvije države. Dakle, Srbi  nemaju dvije države. Srbi imaju Srbiju, imaju državu BiH u kojoj  žive Srbi kao ravnopravan i konstitutivan narod. Takve poruke samo znače nove neproduktivne sukobe. Posvetimo se ekonomskoj reformskoj agendi, otvaranju novih radnih mjesta. moja poruka je da prestanemo koristiti jezik mržnje“, rekao je Zvizdić

Dodao je da je 1. mart državni praznik i on će se nastaviti obilježavati, zato što je riječ o obnovi državnosti BiH nakon 480 godina.

"BiH nije nastala u Dejtonu, i to je moja poruka svima. BiH je stara 1.000 godina i njena državnost je obnovljena 1. marta, a entiteti su nastali u Dejtonu i oni su samo dio države jedinstvene, suverene, i očekujem da svi počnemo koristiti pravne izraze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, da poštujemo Dejton i da ga prestanemo koristiti kao švedski sto“, rekao je Zvizdić.

Staša Košarac (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH rekao je danas u Sarajevu da i inicijativa o skidanju sa dnevnog reda današnje sjednice Izvještaja o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu pokazuje da je primjetna nerovoza kod onih što "nazor vrše vlast na nivou institucija BiH".

Košarac je rekao  da je postojala inicijativa od SDA, SDS-a i još nekih političkih stranaka da se danas ne raspravlja o radu Savjeta ministara što dovoljno govori o tome da je Savjet ministara totalno raspadnut i da nema više tu vrstu legitimiteta da svoj posao radi  kako bi trebalo, a to je isključivo kao pomoćno tijelo Predsjedništva BiH.

"Postoji  nerovoza u vladajućoj koaliciji s obzirom na činjenicu da nisu sigurni da li danas može biti usvojen Izvještaj o radu Savjeta ministara i oni su danas to pokušali da urade na takav način da pokušaju kroz zaključak Kolegija da se ta tačka skine sa dnevnog reda“, kazao je Košarac.

Košarac je rekao da je nemoguće da se ova tačka skine sa dnevnog reda s obzirom na činjenicu  da je dnevni red usvojen.

"Uvjeren sam da nema argumenata za skidanje ove tačke i neka štite interese Savjeta ministara“, kazao je Košarac.

Prema njegovim riječima, politika SNSD-a je jasna  i smatraju i odgovorno tvrde da postoje političke tendecije koje žele od Savjeta ministara da naprave vladu BiH.

Košarac ističe da SNSD ne podržava rad Savjeta ministara od prvog dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije