05. jul  2017. 11.18  | Izvor: Tanjug

Hrvatska ekonomija za trećinu veća od srpske

LONDON -

Veća i konkurentnija ekonomija i jače institucije koje proističu iz ulaska zemlje u Evropsku uniju podržavanju bolji kreditni rejting Hrvatske (Ba2 stabilan) u odnosu na Srbiju (Ba3 stabilan), ali će strukturne reforme i snažan zaokret prema izvozu podupreti ekonomske performanse Srbije narednih godina, ocenjuje agencija za kreditni rejting Mudis.

U upravo objavljenoj uporednoj analizi ekonomija dve zemlje, potpredsednik Mudisa i koautor analize, Evan Vohlman, navodi da je hrvatska ekonomija približno za trećinu veća od srpske i da je njeno članstvo u EU podstaklo sveobuhvatnu reformu institucija.

"S druge strane, veći reformski zamajac u Srbiji poslednjih godina podržaće konvergenciju prihoda, a investicijama će verovatno ići na ruku poboljšanje poslovnog okruženja zemlje u poslednje vreme", ocenjuje Vohlman.

trgovina drzavna kasa novac javni dug mmf bdp jpg

Obe zemlje, kako dodaje, nose velik teret dugova, ali će fiskalna konsolidacija dovesti do postepenog poboljšanja.

Nivoi duga u obe zemlje su znatno viši u odnosu na prosek zemalja koje imaju slične ocene rejtinga, navodi se u izveštaju, ali je srpski dug manji:

"Udeo duga Hrvatske u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je 2016. godine 84,2 posto, dok je u Srbiji on iste godine bio 74 procenta BDP-a, u poređenju sa prosekom od 47,6 odsto BDP-a u zemljama sa Ba rejtingom".

U izveštaju se napominje da, uprkos poboljšanju fiskalne situacije od finansijske krize, sektor državnih preduzeća u Srbiji i dalje predstavlja veći fiskalni rizik, ali i dodaje da su "u toku reforme za smanjenje rizika budućih zahteva državnih preduzeća prema budžetu, uključujući i restrukturiranje gubitaških javnih preduzeća".

Ipak, za razliku od Hrvatske, Srbija nije podložna propisima EU o državnoj pomoći, koji ograničavaju mogućnosti za direktnu državnu pomoć i obezbeđuju određeni stepen eksternog nadzora, primećuje Mudis.

Stope nezaposlenosti u obe zemlje su smanjene, konstatuje agencija i ističe da su zakonodane reforme u Srbiji koje su sprovedene 2014. godine dovele do većeg stope aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

"Nastavak integracija sa EU i kontinuirani napori za poboljšanje investicione klime ključni su za ubrzanje potencijala rasta u oba zemlje", zaključuje se u izveštaju Mudisa.

Srodne vesti