Vesti

0

Drecun: Poslednji pokušaj da se procesuiraju zločini OVK

Autor: SA

Izvor: Beta

Drecun: Poslednji pokušaj da se procesuiraju zločini OVK

Izvor: Foto: Beta/Nenad Petrović

On je za N1 rekao da je radna grupa, koju je osnovao skupštinski odbor, prikupila sve podatke koje imaju naše nadležne službe u vezi sa ratnim zločinima OVK na Kosovu i da će ih staviti na raspolaganje specijalnom tužilaštvu na Kosovu.

"Mi pre svega zahtevamo kažnjavanje onih koji su odgovorni za ratne zločine bez obzira na nacionalnost. Ne sme da se vrši diskriminacija žrtava i specijalno tužilaštvo je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da se na Kosovu procesuiraju ti zločini", rekao je Drecun.

On misli da neće biti političkih pritisaka na rad tog tužilaštva i da će na početku biti podignuta jedna velika optužnica, na kojoj će se naći ključni komandanti OVK.

Međutim, po njegovim rečima, problem će biti ako se na važne pozicije u vladi Kosova nakon pregovora, rasporede upravo oni koji bi mogli da se nađu na toj optužnici.

"Rasplet koji se može desiti u političkom životu na Kosovu i Metohiji je da se koalicija oko Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja rasporedi na ključne pozicije, a onda bi specijalno tužilaštvo došlo u specifičnu situaciju, da ako podigne tu veliku optužnicu, da se na njoj nađu članovi vlade, što može opet da dovede do destabilizacije", rekao je Drecun.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Drecun je naveo da taj dijalog jeste suštinski važan za narod na Kosovu i Metohiji, za Srbiju ali i za stabilnost u regionu i da je na sastanku u Briselu u ponedeljak, visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala važnu poruku.

"U javnosti je ta poruka prošla prilično nezapaženo, a to je da, iako na Kosovu još nije formirana vlada i da se ne zna ko će biti na čelu pregovaračke grupe, dijalog mora da se nastavi što pre, da se ne može usporavati i da Zajednica srpskih opština mora biti formirana", rekao je Drecun.

 

Nedorečena izjava Ane Brnabić

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas izjavu premijerke Ane Brnabić da će Srbija, ukoliko bude morala da bira između EU i Rusije, izabrati EU, "nedorečenom".

"To je malo nedorečena izjava. Mi sve radimo da ne dođemo u situaciju da nam neko nametne da biramo. Moramo da izbegnemo tu zamku", rekao je Drecun i dodao da je Evropskoj uniji potpuno jasna pozicija Srbije i njeni dobri odnosi sa Rusijom.

On je naveo i da je EU potpuno jasna pozicija Srbije i ona neće doći u situaciju da Srbiju natera da bira.

"Mi nećemo žrtvovati naše interese zbog članstva u EU, kao što ni članice EU ne žrtvuju svoje odnose sa nekim od tih spornih država", kazao je on i dodao da Srbija mora sve da uradi da se takav uslov ni ne postavi.

Prema njegovim rečima, proces pregovaranja sa EU je dug i Srbija ima vremena da u tom periodu definiše i odnos Srbije s Rusijom i sa EU.

"Ovako se produbljuju razlike među građanima, a nema potrebe. Mislim da bi mnogo veća podrška članstvu u EU bila kada se ne bi postavljale stvari ovako ili-ili", rekao je Drecun.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR