04. jul  2017. 08.55  →  15.19 | Izvor: Tanjug, RTV (Marija Trišić), RTV (Jasna Kurteš Plavljanin)

Danas i sutra upis učenika u srednje škole

NOVI SAD, VRŠAC -

Raspored učenika u srednjim stručnim školama i gimnazijama je objavljen a za danas i sutra predviđen je upis učenika u odgovaranjuće škole.

Za učenike koji su ostali neraspoređeni, jer nisu imali dovoljan broj bodova za škole koje su naveli, predaja lista želja za drugi upisni krug takođe počinje danas.

Uspeh iz osnovne škole, ali i dobri rezultati na završnom ispitu opresudni su bili za upis u željenu školu.

Vršac: Najveće interesovanje za stručne škole

Danas je i u vršačkim srednjim školama počeo upis u 2017/2018. godinu. Moglo bi se reći da je najpopularniji bio Školski centar "Nikola Tesla", jer je svaki drugi đak na listi želja kao prvu upisao neki od smerova u ovoj školi.

Najveće interesovanje bilo je za smer tehničar računara, gde je bilo tri puta više zainteresovanih nego što je ponuđeno mesta. Školski centar "Nikola Tesla" bio je, prema listama želja, ove godine najpopularniji, popunjeni su i ostali profili, a preostalo je tek par slobodnih mesta na jednom od njih.

"U pitanju su elektroinstalateri, to je treći stepen, ali oni imaju siguran posao nakon završene škole, jer su traženi i tih majstora nema dovoljno. Ne znam zašto nisu došli, ali siguran sam da će i to odeljenje biti popunjeno do petka, jer ima đaka koji nisu dobro isplanirali pa su ostali neraspoređeni.", pojašnjava direktor Školskog centra Željko Ivković.

"Hemijsko-medicinska škola upisala je takođe svih sedam odeljenja, s tim što je ostao i malo veći broj slobodnih mesta – 20 kod farmaceutskih tehničara i 21 kod hemijskih laboranata. To su smerovi na kojima su upisivana po dva odeljenja", kaže direktor Veljko Stojanović.

"Nismo uspeli još ta dva odeljenja da popunimo, ali ovo ostalo je sve puno, medicinske sestre/tehničari, farmaceutski tehničar takođe, i hemijsko-tehnološki tehničari", dodaje Stojanović.

Poljoprivredna škola u Vršcu upisala je četiri odeljenja na 5 obrazovnih profila, i kako kažu, ovo je bio najuspešniji upis u poslednjih desetak godina. Preostalo je slobodno 11 mesta, ali su već stigli zahtevi za naknadni upis, pa veruju da će sve biti popunjeno do početka školske godine.

Najveće interesovanje bilo je na trogodišnjem smeru – kuvar, i četvorogodišnjem – turistički tehničar.

"Ono što je takođe zanimljivo je da je smer poljoprivredni tehničar, na kojem je prošle godine bilo svega 15 učenika, sada upisalo već njih 25-oro i očekujem da do septembra i tu bude popunjena kvota", ističe direktor Poljoprivredne škole Srđan Kliska.

On dodaje i da je bilo dvadesetak zainteresovanih za odeljenje prehrambeni tehničar, koje bi takođe bilo popunjeno, da nije ukinuto proletos po odluci nadležnog ministarstva.

Gimnazija "Borislav Petrov Braca" upisala je na srpskom dva odeljenja prirodno-matematičkog i dva odeljenja društveno jezičkog smera, i jedno odeljenje opšteg smera, na rumunskom nastavnom jeziku.

"Najveća zainteresovanost pokazala se za prirodno-matematički smer, gde nije ostalo nijedno slobodno mesto, na društveno-jezičkom smeru je preostalo još šest slobodnih mesta, a na opštom smeru na rumunskom jeziku – 17 mesta, ali verujem da ćemo do kraja popuniti i ova odeljenja", ističe direktorka Gimnazije Tamara Pešić.

Treba dodati i to da veliki broj preostalih mesta na opštem smeru nije posledica manjeg interesovanja, već manjeg broja učenika koji su osnovnu školu završili na rumunskom maternjem jeziku.

Novi Sad: Đake najviše privlače gimnazije

Nakon prvog dana upisa u srednje škole u Vojvodini je u registru 6.600 đaka,  a u Školskoj upravi za Južnobački i Sremski okrug ostalo je još 100 slobodnih mesta. Neregularnosti nisu zabeležene, a najviše bodova i ove godine potrebno je za gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj’’.

Čak 97 bodova bilo je potrebno za upis u gimnaziju "Svetozar Marković’’, čime je nadmašila popularnu "Isidoru Sekulić’’.

Đake najviše privlače gimnazije, utisak je sa prvog dana upisa, a razlozi su, kako kažu, najšire obrazovanje koje daju za dalje školovanje.

Od načelnika Školske uprave Ministarstva prosvete sa sedištem u Novom Sadu Jovana Vukčevića saznajemo da nepravilnosti nije bilo, kao i da će za one koji nisu upisani u prvom krugu drugi upisni krug početi u petak, 7. jula, kada predaju listu želja.

Kao i svake godine za upis je potrebno originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih i uplata 3.500 dinara na žiro račun škole koja se upisuje.

Od sledeće sedmice biće određene dva dana kada roditelji mogu da podnesu žalbe i prigovore.

Dosadašnja iskustva govore da svake godine čak više od 80 odsto đaka upiše onu školu koja im je bila na prvom mestu na listi želja.

Tagovi
Srodne vesti