Posle tačno sedam godina od smrti mladića Zorana Novakovića (25), koji je preminuo od infekcije zuba, suđenje protiv petorice lekara još nije počelo.

Optužnica je pet godina nakon smrti mladića podignuta protiv Milana Romića sa Stomatološkog fakulteta, Vladimira Sinobada sa Klinike za maksiofacijalnu hirurgiju, Ivana Sjerobabina doktora u penziji, Miroslava Vukadinovića sa Stomatološkog fakulteta i protiv hirurga Ebrahimija Keramatollaha iz Kliničkog centra Srbije. Nijedan od ovih lekara nije pokušao da mladiću izvadi zub, koji je bio uzročnik gnojne infekcije, nego su prema optužnici pokušali neadekvatno da ga leče.

Novaković se 23. marta 2003. sa velikim otokom zuba i vrata u večernjim satima javio na Maksiofacijalnu kliniku gde ga je primio dežurni lekar Romić. U optužnici se navodi da je Romić prepisao terapiju i pustio mladića kući. Međutim, propisana terapija je Novakoviću pogoršala zdravstveno stanje, a gnoj se sa vrata spustio na pluća, tako da se on ujutru ponovo javio na Maksiofacijalnu kliniku, gde ga je primio drugi lekar – Vladimir Sinobad koji je uspostavio istu dijagnozu, kao i njegov kolega i pokušao rezom da odstrani gnoj iz njegovog organizma, ali je rez bio mali i plitak, tako da se gnoj spustio na pluća. Sinobad je mladića zadržao na bolničkom lečenju , a u popodnevnim satima Novakoviću je sličan rez uradio i doktor Romić, ali mu ni to nije pomoglo. Dva dana kasnije Sinobad i Sjerobabin su konstatovali da Novaković ima povišenu temperaturu i ponovo rezom pokušali da uklone gnoj ispod vrata. Doktor Miroslav Vukadinović je 29. marta konstatovao da „Novaković Zoran deluje izmučeno“ i pokušao na isti način, kao i njegove kolege da pomogne mladiću. Međutim, Novaković se popodne požalio na jake bolove u stomaku, zbog čega su ga sa kompletnom medicinskom dokumentacijom poslali kod grudnog hirurga u Urgentni centar. Tamo ga je primio doktor Ebrahimija Keramatolah, koji je posle detaljnog pregleda dokumentacije, analize krvi i spoljnog pregleda pacijenta zaključio da nema potrebe za hirurškom intervencijom. Kada je sutradan Novaković vraćen na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju, ponovo se požalio na jake bolove u trbuhu, zbog čega su lekari posumnjali da ima sepsu, pa su ga uputili Institutu za infektivne i tropske bolesti, a odatle je Novaković ponovo vraćen u Urgentni centar. Tu su ga pregledali hirurzi Aleksandar Karamarković i Dušan Jovanović, koji su rendgenom snimili Novakovićev trbuh, ali nisu mogli da mu pomognu, jer je mladić već bio u samrtnom stanju. Istog dana, 30. marta oko 18 časova, je preminuo.

U obrazloženju optužnice navodi se da su svi optuženi isticali da su preduzimali sve medicinske mere u lečenju pokojnog Novakovića i da nisu načinili nijedan propust koji bi doveo do njegove smrti. U nalazu sudskih veštaka, kako ističe tužilac u optužnici, piše da su lekari trebali da izvade zub i da leče Novakovića antibioticima. Dragana Novaković, sestra Zorana Novakovića, kaže za Danas da je 2008. godine sudija tadašnjeg Drugog opštinskog suda poništila veštačenje sudskog veštaka, ali da od tada novo veštačenje nije urađeno.

– Suđenje počinje kada se saslušaju okrivljeni, ali oni još uvek nisu saslušani. Početkom ovog meseca dobili smo obaveštenje od sadašnje predsednice suda da naš slučaj ima novi broj i novog sudiju, kao i da će ona zbog velikog vremenskog perioda zahtevati da se slučaj vrati sudu – ističe Novakovićeva.

 

Privatna tužba

Dragana Novaković dodaje da je njena porodica 2005. godine pokrenula i privatnu tužbu protiv Stomatološkog fakulteta, ali da ni taj postupak nije započet zbog takođe poništenog veštačenja. „Obratili smo se i Komitetu za ljudska prava u Ženevi i sada očekujemo odgovor“, ističe Novakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari