Linkovi

Pentagon: Pripreme u Siriji za hemijski napad


Na satelitskom snimku Pentagona vidi se procena štete u vazdušnoj bazi Šajrat u Siriji (arhivski snimak)
Na satelitskom snimku Pentagona vidi se procena štete u vazdušnoj bazi Šajrat u Siriji (arhivski snimak)

SAD su saopštile da su uočile potencijalne pripreme za hemijski napad na sirijskom aerodromu Šajrat, sa kojeg je, u aprilu pokrenut hemijski napad u kojem je ubijeno više od 80 ljudi u gradu Kan Šeikhoun.

Kapetan mornarice Džef Dejvis, direktor za pres operacije Pentagona, rekao je novinarima u utorak da su se informacije koje su prikupili vojni zvaničnici pojavile “u proteklih nekoliko dana” ali su postale “još ubedljivije u protekla 24 sata”.

Sirijske aktivnosti uključuju i korišćenje specijalnog aviona u specijalnom hangaru za koji se zna da je povezan sa korišćenjem hemijskog naoružanja, naveli su predstavnici Pentagona.

Portparol Pentagona Adrian Rankin Galovej rekao je za Glas Amerike da aktivnosti uočene u toj vazdušnoj bazi nagoveštavaju moguću nameru sirijskog režima da ponovo upotrebi hemijsko oružje.

Posle hemijskog napada u aprilu, u kojem je ubijeno više od 80 civila, SAD su gađale vazdušnu bazu Šajrat desetinama raketa “Tomahavk” pri čemu je uništeno ili ozbiljno oštećeno oko 20 aviona, hangara, bunkera za zalihe municije i radara. Prema analizi koju je izvršila vlada Francuske, u aprilskom napadu korišćen je gas sarin.

Sekretar za štampu Bele kuće Šon Spajser izjavio je u ponedeljak uveče da su SAD identifikovale “potencijalne pripreme” za hemijski napad i upozorio da će sirijske snage, ukoliko izvrše još jedan hemijski napad, “skupo platiti”. Sirijska vlada je demantovala navode da priprema novi napad hemijskim oružjem.

XS
SM
MD
LG